Pobunjenici uzmiču

Gadafijev sin Sejf al Islam negirao optužbe Međunarodnog suda pravde o davanju naređenja za ubijanje civila. Libijska vojska, uz kanonadu projektila, naterala ustanike na povlačenje na južnom frontu. Ajša Gadafi tvrdi da se vode direktni i indirektni pregovori vlasti u Tripoliju i pobunjenika.

21.06 - Tri snažne eksplozije odjeknule Tripolijem. Iz pravca Gadafijeve rezidencije Bab al Azizije se vije gust crni dim, navodi Rojters.

19.30 - Mirovni plan koji su dogovorili afrički lideri na samitu Afričke unije isključuje prisustvo libijskog vođe Moamera Gadafija na razgovorima kojima bi se okončali četvoromesečni sukobi u Libiji.

19.14 - Libijski lider Moamer Gadafi zapretio je da će njegove pristalice izvesti napade u Evropi ukoliko NATO ne obustavi vazdušne napade na njegovu zemlju. "Ako odlučimo, možemo da krenemo na Evropu kao skakavci, kao pčele. Savetujemo vam da se povučete pre nego što doživite propast", rekao je Gadafi.

13.48 - Sin libijskog vođe, Seif Al Islam negirao je optužbe da je naredio ubijanje civila.

11.24 - Libijska vojska uspela je da istera pobunjenike iz mesta Bir al-Ganam.

Sin Moamera Gadafija Sejf al Islam negirao optužbe Međunarodnog suda pravde o davanju naređenja za ubijanje civila.

Al Islam je istakao, u intervjuu za RT, da su pripadnici libijske vojske ubili demonstrante iz samoodbrane, prilikom pokušaja da upadnu u nekoliko vojnih baza.

"Vojnici su imali svoja naređenja, a ona su da čuvaju i brane vojne kapacitete", rekao je Gadafijev sin, dodavši da zapadne zemlje nemaju pravo da se mešaju u unutrašnje stvari Libije.

"Krajnji cilj jeste kontrola Libije", istakao Al Islam.

Ukroćena ofanziva

Libijska vojska potisnula pobunjenike sa položaja nedaleko od grada Bir al Ganam, nekih 80 kilometara južno od Tripolija, čime su utihnute najave velike ofanzive ustanika koja bi mogla da ugrozi i samu prestonicu.

Gadafijeve snege su zasule pobunjeničke položaje projektilima iz višecevnih raketnih bacača, posle čega su ustanici napustili položaje oko tog grada i počeli povlačenje dalje na jug.

Libijski vojni zvaničnici juče su saopštili da situacija na frontu nije tako crna kako je prikazuju mediji i pobunjenici, navodeći da vojska kontroliše značajna područja oko Naluta, kao i da od najavljenog juriša ustanika na Tripoli neće biti ništa.

NATO negira umešanost

Otkriće da je Francuska, navodno, na svoju ruku i bez konsultacija sa ostalim članicama NATO-a doturala oružje pobunjenicima u Libiji, uprkos embargu Ujedinjenih nacija, izazvalo je silno iznenađenje u Briselu i produbilo podele unutar te vojne organizacije.

Generalni sekretar zapadne vojne alijanse Anders Fog Rasmusen rekao je da NATO nije umešan u francuske isporuke oružja.

Rasmusen je novinarima, nakon obraćanja u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, istakao da nema nikakve informacije o tome da li bilo koja zemlja pobunjenicima isporučuje oružje.

NATO, kako je istakao, uspešno je primenio Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1973. Prema njegovim rečima, NATO nije do sada prekoračio mandat UN za intervenciju u Libiji.

Rasmusen je, na konferenciji za štampu, posle razgovora sa šefom austrijske diplomatije Mihaelom Špindelegerom, rekao da neće biti proširenja aktivnosti vojne operacije preko izvornih planova, kao što je to tvrdio holandski ministar odbrane Hans Hilen prilikom jednog izlaganja u Briselu.

Pregovori sa pobunjenicima 

Ćerka libijskog lidera Moamera Gadafija, Ajša Gadafi, izjavila je da se vode direktni i indirektni pregovori vlasti u Tripoliju i pobunjenika.

"Radimo na tome da prestane krvoproliće i za to smo spremni da se udružimo s đavolom, to jest, oružanim pobunjenicima", rekla je Ajša Gadafi za francusku televiziju Frans 2.

Gadafijeva ćerka, koja je advokat, rekla je da je sukob zbližio njenu porodicu, demantujući bilo kakav sukob unutar porodice Gadafi.

O eventualnom odlasku s vlasti Moamera Gadafija, ona nije odgovorila direktno, već je rekla da je njen otac simbol za libijski narod.

"Ima nešto što nikada nećete shvatiti, a to je da je moj otac simbol i vodič", rekla je Ajša.

Libijska opozicija je u nekoliko navrata pominjala indirektne kontakte s vlastima u Tripoliju.

"Ti pregovori nisu do sada bili direktni, već putem posrednika", izjavio je portparol pobunjenika Mahmud Šaman.

broj komentara 83 pošalji komentar
(subota, 02. jul 2011, 05:56) - Kap [neregistrovani]

Jugoimport–SDPR

Bravo za ˝Oganj˝...

(subota, 02. jul 2011, 00:09) - ApocalypseNow [neregistrovani]

Pad

Zaglavili su u Avganistanu, a isto tako su zaglavili sa još 120 zvaničnih vojnih baza u svetu. To su enormni troškovi. Libija će biti još jedan dobro zakucan ekser u telo Američke imperije.

(subota, 02. jul 2011, 00:03) - anonymous [neregistrovani]

naslov

"Pobunjenici uzmicu",a gde su to stigli pa da uzmicu?

(subota, 02. jul 2011, 00:02) - anonymous [neregistrovani]

kakvi pobunjenici bre

pa tu nema nista od njih jedan jad i beda od izroda pojedinih azijsko-africkih drzava koji su zeljni pljacke i otimacine.

(petak, 01. jul 2011, 23:30) - anonymous [neregistrovani]

Ja sam u srcu Evrope

Gde se mogu prijaviti da bih mogao biti na usluzi Pukovniku?
Sta se je cekalo do sada?

(petak, 01. jul 2011, 22:59) - anonymous [neregistrovani]

Pretnje Gadafija

se ne smeju zanemariti.Mislim da bi ipak Evropa morala biti opreznija prema Libiji.

(petak, 01. jul 2011, 22:57) - anonymous [neregistrovani]

eto sanse

"Libijski lider Moamer Gadafi zapretio je da će njegove pristalice izvesti napade u Evropi ukoliko NATO ne obustavi vazdušne napade na njegovu zemlju. "Ako odlučimo, možemo da krenemo na Evropu kao skakavci, kao pčele. Savetujemo vam da se povučete pre nego što doživite propast", rekao je Gadafi."Evo sanse da sto pre sve zemlje bivse Jugoslavije udju u EU i to bez ikakvog uslovljavanja vise.

(petak, 01. jul 2011, 22:50) - anonymous [neregistrovani]

tako i treba

"Mirovni plan koji su dogovorili afrički lideri na samitu Afričke unije isključuje prisustvo libijskog vođe Moamera Gadafija na razgovorima kojima bi se okončali četvoromesečni sukobi u Libiji."Naravno da samo Gadafi moze predvoditi razgovore jer je jedini legalan i odgovoran za drzavu Libiju i njenu odbranu od pobunjenika i stranih placenika...Africka Unija to dobro zna.

(petak, 01. jul 2011, 22:48) - anonymous [neregistrovani]

Da su pametni, kao sto nisu...

da su pametni, kao sto nisu, lideri NATO zemalja bi mogli da iskoriste Gadafijeve pretnje napadima po Evropi kao odlicnu izlaznu strategiju, odnosno kao odlican izgovor - da izjave kako se povlace iz "intervencije" protiv Libije kako bi sacuvali Evropu od odmazde Gadafijevog "rezima". Ovako, NATO ce nastaviti da srlja i da tone u libijskom pesku sa opasnoscu da Gadafi stvarno ostvari svoje pretnje.

(petak, 01. jul 2011, 22:42) - anonymous [neregistrovani]

re: Sviraj pa i za pojas zadeni

kako znas da je to on ?