Za ustanike i Al Kaidu?

Fluorescentni prsluci za zaštitu pobunjenika od napada NATO aviona. Snažna eksplozija u Bengaziju. NATO održao hitan sastanak posle otkrića da je Francuska tajno naoružavala ustanike u Libiji, protivno Rezoluciji UN. Tripoli tvrdi da je situacija na frontu bolja nego što se misli i da su pobunjenici još daleko od prestonice.

17.25 - Španija tvrdi da je savremeno oružje iz arsenala libijske vojske dospelo na crno tržište i da je, najverovatnije, prodato grupama povezanim sa Al Kaidom, pre svih Al Kaidi Islamskog Magreba.

16.25 - Afrička unija upozorava da je oružje dotureno pobunjenicima već u rukama Al Kaide i trgovaca drogom i ljudima. "To oružje će biti upotrebljeno za destabilizaciuju Afrike", rekao predsedavajući Afričke unije. 

14.37 - Opremanje i naoružavanje ustanika je najgrublje kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN o Libiji, ocenio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, dodavši da Moskva očekuje objašnjenje od Zapada. 

14.26 - Britanija pobunjenicima šalje 5.000 pancira, 6.650 uniformi i komunikacionu opremu. U pomoć uključeno i 5.000 fluorescentnih prsluka, kako bi se izbeglo da NATO avioni bombarduju ustanike.  

12.30 - NATO nije bio umešan u francusku operaciju doturanja oružja libijskim pobunjenicima, izjavio šef Alijanse Andres Fog Rasmusen. 

00.14 - Eksplodiralo skladište minicije u Bengaziju. Okolnosti nepoznate. Nema žrtava. 

Libijski vojni zvaničnici, posle dugog ćutanja, saopštili su da situacija na frontu nije tako crna kako je prikazuju mediji i pobunjenici, navodeći da vojska kontroliše značajna područja oko Naluta, kao i da od najavljenog juriša ustanika na Tripoli neće biti ništa.

Izjave libijskih zvaničnika usledile su svega 24 časa pošto su pobunjenici obznanili da se linija fronta, posle serije njihovih pobeda, nalazi na svega pedesetak kilometara od Tripolija, odnosno 80, kako se ispostavilo tokom dana.

"Situacija u Zapadnim planinama je pod kontrolom", rekao je libijski premijer El Bagdadi el Mahmudi.

Pitanja za Pariz

Otkriće da je Francuska, navodno, na svoju ruku i bez konsultacija sa ostalim članicama NATO-a doturala oružje pobunjenicima u Libiji, uprkos embargu Ujedinjenih nacija, izazvalo je silno iznenađenje u Briselu i produbilo podele unutar te vojne organizacije između pobornika i protivnika bombardovanja Moamera el Gadafija.

Tokom dana, između Pariza i prestonica ostalih članica NATO-a tekla je neuobičajeno žustra korespondencija, pošto su saveznici Nikole Sarkozija pokušavali da dokuče šta je to Francuska, zapravo, uradila i zbog čega.

Holandski ministar odbrane Hans Hilen rekao je da su naivni oni zvaničnici NATO-a koji smatraju da je Gadafija sa vlasti moguće oterati bombardovanjem, navodeći da je za Brisel najmudrije da se drži mandata, odnosno da štiti civile.

"Ukoliko se mandat promeni u svrgavanje diktatora, onda se postavlja pitanje da li NATO takav zadatak treba da prihvati... Libija je prevelika i vojni ciljevi su previsoki. Treba doći do političkog rešenja", smatra Hilen.

broj komentara 83 pošalji komentar
(petak, 01. jul 2011, 09:56) - S.P. [neregistrovani]

Trulez...

Trulez raspadanja Evro-Atlanske "civilizacije" se oseca nadaleko. Kada se sam raspad dogodi - nasilje i rat kojim su zasejali svet ima zablistati u njihovom drustvu.Izuzev ako ne zapocnu sledeci svetski rat da opljackaju sto se opljackati moze. Volim ova zverinja vremena,desavaju se neverovatne stvari.

(petak, 01. jul 2011, 07:23) - anonymous [neregistrovani]

A Nemci

"Klice Pasulja"..??? Prvo to nisu nikakve klice nego Bakterije ...a poreklo je po naj novijem izvestaju iz Egipta...i ne pisi svasta..takva Epidemija je mogla da se desi i u Srbiji....napred NATO

(petak, 01. jul 2011, 04:55) - anonymous [neregistrovani]

ddd

Za civile nema prsluka, joj koji licemeri...


НАТО одржао хитан састанак после открића да је Француска тајно наоружавала устанике у Либији, противно Резолуцији УН.

Ono, mislite da nas zanima...

(petak, 01. jul 2011, 04:53) - misha iz Beograda [neregistrovani]

ab warten

Koliko "spassenih" civila saccekati?
I dokle visse sa interterorom? 

(petak, 01. jul 2011, 03:18) - anonymous [neregistrovani]

lol

pa ti si neupucen, al kaida je ogranak cia-e

(petak, 01. jul 2011, 03:09) - anonymous [neregistrovani]

zasvetlece pobunjenici

pod sjajem zvezda NATO bombi specijalnih radarskih talasa.Jedino si za ozracenje u pravu

(petak, 01. jul 2011, 02:18) - Putnik [neregistrovani]

Prsluci

pobunjenici ima da svetle nocu ko petarde...

(petak, 01. jul 2011, 01:21) - anonymous [neregistrovani]

Fluorescentni prsluci

Gadafi, angazuj snajdere i pravi i ti fluorescentne prsluke.

(petak, 01. jul 2011, 00:24) - anonymous [neregistrovani]

A Nemci

Da li im Nemci šalju one poznate klice pasulja što se dodaju u salatu:D

(četvrtak, 30. jun 2011, 23:44) - anonymous [neregistrovani]

"pobunjenici ne idu nigde"

A zašto ste promenili naslov ovog teksta? Prvo ste ga nazvali "Pobunjenici ne idu nigde"... a sada promenjeno?