Desant na Libiju

Nova greška NATO-a, u Tavragi ubijeno osam civila, javila libijska televizija. Francuska, padobranima, dotura pobunjenicima oružje, u pokušaju da organizuje ustanak u Tripoliju. Ustanici zarobili veliku količinu oružja.

16.58 - Libijska državna televizija tvrdi da borbe u okolini Naluta, na strani pobunjenika, vodi lokalni ogranak Al Kaide.

16.28 - Francuska priznala da je slala naoružanje pobunjenicima.  Portparol vojske Tijeri Birkar rekao da je oružje početkom juna slano ustanicima u planinama na zapadu Libije. 

14.51 - Britanija uplatila pobunjenicima 100 miliona funti sredstava skupljenih na donatorskoj konferenciji. Sredstva namenjena isplati zarada u delovima Libije koje kontrolišu ustanici. 

12.13 - Hrvatska i Bugarska priznale pobunjenike kao legitimne predstavnike Libije.

NATO će, još jednom, morati da objašnjava izbor ciljeva, jer libijska državna televizija tvrdi da je u Tavragi, na lokalnoj pijaci, ubijeno osam civila, ali tamošnji vojni izvori smatraju da taj broj ne mora da predstavlja i konačan bilans, jer je još nekoliko ranjenih u kritičnom stanju.

NATO se još nije oglasio povodom tog napada, mada je, prethodnih dana, prilično brzo reagovao na tvrdnje libijskih vlasti o civilnim žrtvama bombardovanja.

Francuski desant na Libiju

Uprkos relativnim uspesima pobunjenika poslednjih dana, u vrhu NATO-a prevladava mišljenje da ustanici neće uspeti da u dogledno vreme slome otpor Moamera el Gadafija, pa su počeli da pripremaju teren za ustanak u Tripoliju.

Glavni akteri tog plana, piše pariski Figaro, jesu Francuzi koji već nekoliko dana padobranima doturaju oružje berberskim plemenima južno od Tripolija, nadajući se da će te, sveže naoružane snage, uspeti da se dokopaju prilaza prestonice i ubrzaju podizanje ustanka.

Tajni plan, čije je postojanje potvrdilo nekoliko francuskih oficira, predviđa nekoliko faza, uključujući opkoljavanje Tripolija, što bi "ohrabrilo Gadafijeve protivnike u gradu da podignu ustanak".

"Plaćenici više ne dobijaju platu i retko dobijaju hranu... Nestašica goriva je ozbiljna i stanovništvu je jednostavno dosta", piše Figaro, pozivajući se na izjavu neimenovanog oficira francuske vojske.

Francuzi su u okolinu Naluta "bacili" automatske puške, mitraljeze, ručne bacače i vođene protivtenkovske projektile "milan", čime se objašnjava pojava novog, modernog naoružanja na tom frontu prethodnih dana.

Gotovo istovremeno sa početkom isporuka iz vazduha, pobunjenici su prilično nenadano došli u posed silne količine oružja, jer su osvojili vojnu bazu Ga, za koju vojni stručnjaci tvrde da je, najverovatnije, najveće skladište oružja u Africi.

Pitanje je, međutim, koliko će pobunjenici imati koristi od tog silnog oružja, jer nisu napali nijednu kompletnu raketu, osim nekoliko desetina ruskih "strela" proizvedenih 1982. godine, ali je nejasno da li su ti projektili uopšte ispravni.

broj komentara 78 pošalji komentar
(četvrtak, 30. jun 2011, 20:23) - Branko [neregistrovani]

???

A sta ti radis pored kompjutera. Bolje gledaj svoja posla nego da komentarises druge koji na to imaju aposlutno pravo. Takvi kao ti su najgori i ne znam samo sto administrato ne brise takve poruke sa govorom mrznje raznih anonimusa.

(četvrtak, 30. jun 2011, 18:26) - anonymous [neregistrovani]

Desant

Desant bi bio veoma pozeljan. Rat bi zavrsio za deset dana, ali 'oces. Ameri su nevoljni za tako nesto. Tesko da bi Bama nasao dobro objasnjenje pred americkom javnoscu, od cijeg se poreskog dolara financiraju svi "demokratski" izleti amerikanaca, ako bi se rat oduzio u nedogled. Sa druge strane, francuzi bi pretrpeli fijasko, kao sto rekoh u desetak dana. Tesko da ce ove kukaviuce da stanu na "crtu" libijskoj armiji. Lakse je bombardovati u nedogled i saopstavati "izvinjenja" i "izrazavati zaljenje".

(četvrtak, 30. jun 2011, 14:30) - anonymous [neregistrovani]

????

Kada ce Srbija da prizna Pobunjenike kao legitimne vlasti u Libiju?

(četvrtak, 30. jun 2011, 00:27) - Branko [neregistrovani]

????

"Хрватска и Бугарска признале побуњенике као легитимне представнике Либије."

Ovo je dokaz da je NATO i EU nova verzija Hitlera (ista matrica kao u II svetskom ratu)i da im je cilj (EU, NATO i SAD) da sve zemlje namame parama i "lepim" zivotom, a da u pozadini ubijaju, kradu, okupiraju svakoga ko drugacije misli od njih. Strasno! Samo nas meteor moze spasiti ovakvog sveta.

(sreda, 29. jun 2011, 23:14) - anonymous [neregistrovani]

Nato

neceti ni vi dugo kao ni EU to je sigurno!

(sreda, 29. jun 2011, 23:14) - anonymous [neregistrovani]

@I zene u rat

Otkud vi znate da je Gadafi NAREDIO zenama da idu u rat?Gde ste procitali tu informaciju?

(sreda, 29. jun 2011, 23:10) - anonymous [neregistrovani]

@Re:Priznanje

A gde je dokaz za te navodne masakre koji su bili izgovor za napad na Libiju?Sami kongresmeni kada su glasali protiv rata jasno su stavili do znanja da do dan danas nisu pronasli dokaze.Znaci Nato je Gadafija napao samo na osnovu navoda, bez dokaza.

(sreda, 29. jun 2011, 21:51) - Гори му и песак! [neregistrovani]

Па овај гори од...

Милошевића!

(sreda, 29. jun 2011, 21:29) - Alek [neregistrovani]

za anonimuse

Kada se bude organizovao skup,budi siguran,izacicemo.

(sreda, 29. jun 2011, 21:22) - anonymous [neregistrovani]

NATO je jedina....

NATO je jedina organizacija u koju bivas uvucen iako to ne zelis, cak i ako si izricito protiv. Polako ali sigurno, NATO nas sve prozdire....