Čitaj mi!

Omar bin Laden optužuje Vašington

Sin ubijenog teroriste, Omar bin Laden, iako je odavno odbacio očev ekstremizam, optužuje Vašington za kršenje međunarodnog prava. Osamini sinovi Hamza i Saad odgajani su kao ekstremistički lideri, pa se pominju i kao eventualni nasledinci svoga oca.

U akciji američkih komandosa, osim vođe terorističke mreže Al Kaida Osame bin Ladena, ubijen je i kako tvrde američke vlasti, njegov 22-godišnji sin Halid, ali se posle akcije vodi kao nestao i najmlađi sin 19-godišnji Hamza, koga zovu "prestolonaslednikom terora".

Još uvek nije poznato da li je on ubijen u akciji ili je uspeo da pobegne.

Hamza i Saad su Bin Ladenovi sinovi iz prvog braka sa Sirijkom Nadžvom Ganemom. Odgajani su u duhu ekstremizma i usvojili očeve radikalne stavove, pa se pominju i kao njegovi eventualni naslednici.

Za razliku od njih, Omar bin Laden, četvrto dete Osame bin Ladena i njegove prve žene, u više navrata se odricao očeve ideologije, ali je rekao da je sahrana njihovog oca u moru ponižavajuća za porodicu i optužio Sjedinjene Američke Države da krše osnovne principe.

U izjavi za Njujork tajms, Omar je postavio pitanje zašto Bin Laden nije uhapšen i izveden pred sud, kako bi bila dokazana istina.

Navodeći suđenja Sadamu Huseinu i Slobodanu Miloševiću, Omar je doveo u pitanje legalnost atentata, ne samo u smislu kršenja međunarodnog prava, već i kršenja pretpostavke nevinosti i prava na pravično suđenje.

Omar je ukazao na to da "proizvoljno ubijanje nije rešenje političkih problema", prenosi Njujork tajms.

"Neprihvatljivo je sahraniti ličnost koja ima takav značaj i status među pripadnicima svog naroda, na način koji ponižava njegovu porodicu i pristalice i vređa verska osećanja stotina miliona muslimana", poručio je Omar.

Osama strog otac

Omar je ranije objavio knjigu u kojoj je opisao svog oca kao veoma strogog roditelja, koji nije dozvoljavao igračke, pumpice za decu koja su patila od astme i koji je vodio porodicu pešice u pustinju bez vode, da bi ojačali.

Osamin najstariji sin Abdula, prekinuo je odnose sa ocem pre više od 10 godina i odbacio njegov ekstremizam.

Veruje se da vodi marketinšku agenciju u "Džedi", u Saudijskoj Arabiji i ne očekuje se da bi on mogao da nasledi oca.

Bin Laden se ženio najmanje pet puta i ima više od dvadesetoro dece. Njegova prva supruga, Sirijka Nadžva Ganem, napustila ga je u Avganistanu nekoliko nedelja pre napada 11. septembra i vratila se u svoju domovinu.

Od druge žene se razveo početkom devedesetih. Sadah, koja se udala za njega 2000. godine, poklonjena mu je kada je imala 15 godina, a dve Saudijke je oženio osamdesetih godina.

Posle napada na SAD, 11. septembra 2001, Bin Laden je poslao veći deo članova porodice van Avganistana, u Iran, gde žive takoreći u kućnom pritvoru.

Tri žene i deca, koji su ostale posle njegovog ubistva u Pakistanu, predstavljaju diplomatski i logistički problem za tu zemlju.

Za sada se ne zna da li će ih prihvatiti Saudijska Arabija zbog nerešenog državljanstva, pošto je Osami oduzeto saudijsko državljanstvo 1994. godine.

Bin Laden je rekao u nekoliko intervjua da se nada da će i njegova ćerka Safija (12), koju trenutno drže pakistanske vlasti i koja je izjavila da je videla kako je ubijen njen otac, uzeti oružje u ruke.

broj komentara 14 pošalji komentar
(četvrtak, 12. maj 2011, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

Datum

ako nisi znao, al kaida je potvrdila ubistvo svog lidera

(četvrtak, 12. maj 2011, 08:37) - anonymous [neregistrovani]

Вести из САД

Овде у САД се све више и више људи залаже за повлачење САД војске и гађање блиског истока нуклеарним бојевим главама тако да без обзира што је оставио наследнике немојте се заваравати да овде неће моћи мирно да се спава.Барем је тако судећи по телефонским позивима људи радио емисијама током емитовања програма уживо.

(sreda, 11. maj 2011, 21:07) - anonymous [neregistrovani]

Maskirna

Dobra mu maskirna uniforma, jel to britanska ili američka?

(sreda, 11. maj 2011, 19:47) - anonymous [neregistrovani]

Datum

11.05.2011- jos uvek nijedan dokaz da je Bin Laden ubijen u poslednjoj akciji?

(sreda, 11. maj 2011, 18:36) - Milomir-Čikago [neregistrovani]

Dokle Bre ?

Dokle bre ta obmana javnosti dokle da se
lažemo zar nas nije dovoljno amerika lagala?
sad je došao i ovaj da nas laže i da podrži
američke laži i da ih pretvori u istinu da su
mu ubili Oca.Kad?,Gde? sa čime?,Kako? i Zašto?
još i to da napomenem da će mu Otac kad ovo
čuje i pročita umreti od smeha.

(sreda, 11. maj 2011, 18:04) - lupatori, [neregistrovani]

da je vas pitao vi biste...

mu potvrdili da je sve to CIA zavera i da mu je otac ziv!Setite se sta sve ovde zvljali!

(sreda, 11. maj 2011, 17:05) - anonymous [neregistrovani]

decko ..pogresio si adresu...

Pa sto ne spomenu Aliju Izetbegovica, bliskom njegovom ocu koji je dolazio u BIH i imao njihov pasos,doveo mudzahedine kao pomoc Aliji,koji su se slikali sa odsecenim glavama Srba.
i sta on ima da proziva Nas uopste,nismo mu mi ubilio oca, neka se obrati bratu Hyuseinu, koji je slavodobitno objavio damu je otac mrtav.

(sreda, 11. maj 2011, 16:22) - Miomir [neregistrovani]

Zasto sada? Zato...

Ovakva vijest (dobrog scenarija) je morala da procuri svijetom iz jednog najociglednijeg razloga - odmah nakon ubistva sina i tri unuka Muamera Gadafija!

(sreda, 11. maj 2011, 16:02) - anonymous [neregistrovani]

Osama

Osama je ubijen ko zna kada i pre koiko godina. Svetskim liderima sada odgovara da se objavi informacija da je likvidiran u Pakistanu. Pakistan, nova zemlja koja ce biti bombardovana i novo ratno zariste, ali bojim se da ce razmere tog rata biti svetske uz ucesce Kine,Rusije, itd.

(sreda, 11. maj 2011, 15:48) - anonymous [neregistrovani]

Oci

Ovaj njegov sin bas ima iste oci kao otac...
Steta sto je bin Laden bio terorista, nadam se da ovaj sin nece to nikad da bude... Imaju oci i obrve kao likovi na freskama...