Pucanje na pilote koji su se katapultirali – ratni zločin

Sirijski pobunjenici su šokirali svet napadom na dva ruska pilota koja su se katapultirala pošto je turska avijacija pogodila njihov avion. Ženevskim konvencijama zabranjen je napad na pilote ratnih aviona koji se spuštaju padobranom, nakon što je njihov avion onesposobljen.

Grupa sirijskih pobunjenika pucala je na dva ruska pilota dok su se padobranima spuštali na teritoriju Sirije.

Jednog pilota je spasila sirijska vojska, dok je drugi, kako je potvrdila Moskva, povređen prilikom spuštanja, nakon čega su ga ubili džihadisti.

Piloti su leteli u ruskom bombarderu Su-24 u blizini sirijsko-turske granice, kada ga je oborila turska lovačka avijacija, zbog toga što je navodno povredio turski vazdušni prostor.

Na video-snimku koji su snimili sami pobunjenici, vidi se nekoliko boraca kako otvaraju vatru na ruske pilote koji se u tom trenutku spuštaju padobranima.

Članom 42 Dopunskog protokola Ženevskih konvencija, koji je usvojen 1977. godine, zabranjen je napad na osobe koje se spuštaju padobranom nakon iskakanja iz onesposobljenog aviona.

Isti član predviđa da se licu koje se spustilo na zemlju, na teritoriju pod kontrolom neprijatelja, mora dati prilika da se preda pre nego što postane objekat napada, osim u slučaju da preduzima neprijateljske akcije.

Navedene odredbe zaštite se, prema tom članu, ne odnose na desantne snage ni dok su u vazduhu.

Obaranje ruskog aviona izazvalo je oštre reakcije Moskve.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev optužio je Tursku da je obaranjem ruskog aviona Su-24 počinila zločinačku akciju.

I vojni propisi bivše Jugoslavije zabranjivali su napad na pilote koji se spuštaju padobranom, sem u slučaju desantnog napada, čak i u slučaju kada avion nije dospeo u oblast u kojoj se nalazi cilj napada.

Međutim, na početku građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji zabeležen je slučaj obaranja ratnog aviona JNA iznad Paškog mosta u Hrvatskoj, kada se pilot katapultirao pošto je njegov avion pogođen.

Na snimku koji su napravili hrvatski vojnici zabeležen je poziv jednog od boraca da ubiju pilota.

"Ajmo ubiti onoga, ajmo padobran ubiti", čuju se na snimku reči pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 26. nov 2015, 14:37) - anonymous [neregistrovani]

Vidi se da vojska ID puca

Ubili su pilota oni koji obezbedjuju konvoje nafte, prljava igra oko nafte i kopjoj ceo svet gleda i strepi. Cirkus koji su napravili bogatasi. Placaju sve ovo sto se desava gde su i rusi uvuceni

(četvrtak, 26. nov 2015, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

Svasta

Kako oni na zemlji da znaju da li ovi iskacu sto su u nevolji ili iskacu sto su diverzanti,sve u svemu oni su njih bombardovali.Halo nije bombardovao avion nego piloti,piloti su pucali u neduzne ljude.Sve pilote ratnih aviona treba staviti u grupu sa snajperistima.Hladnokrvne ubice i jedni i drugi.

(četvrtak, 26. nov 2015, 08:03) - antiprotivan [neregistrovani]

ma sta mi rece

Nisu po konvenciji ni kasetne bombe i osiromaseni uranijum pa su ipak neki bacali.......pravila igre ako ih je i bilo su odavno ukinuta.

(četvrtak, 26. nov 2015, 01:13) - anonymous [neregistrovani]

bas ste smesni

ovi piloti ubijaju i djecu sa bombardiranjem ,o kakvim pravilima pricate?

(sreda, 25. nov 2015, 23:00) - anonymous [neregistrovani]

Neki ocito nisu u toku

Ovdje nije rijec o borcima islamske drzave, nego tzv. umjerenoj opoziciji i pobunjenicima protiv Asada za koje Ameri i Turci kazu da su borci za slobodu od rezima. Sada smo se uvjerili da su isti kao i dzihadisti.

(sreda, 25. nov 2015, 22:56) - anonymous [neregistrovani]

ponovo zapadni medijski "marifetluci"

I opet krokodilske suze nad poginulim ruskim pilotima od strane zapadnih medija. Kritikuju se teroristi jer "Bože moj" ubiše pilote,a to je protivno konvenciji. A niko ne kritikuje Tursku što je oborila avion tj. povukla obarač, a teroristi "dovršili" stvar? Skretanje sa teme. Turska zvanična vlast se ovim aktom javno svrstala na stranu takozvane "Islamske države" i maske su pale. Nato glavonje Pentagonu peru ruke od svega i opet neko misli da su Rusi blesavi i banana republika pa ne vide o čemu je reč. Smejurija!

(sreda, 25. nov 2015, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

ljudi-zvjeri....

uzas za covjecanstvo....

(sreda, 25. nov 2015, 21:03) - Max [neregistrovani]

Auhhh!!!!

Jao bre ljudi o kakvoj Zenevskoj konvenciji govorite ovde to vise ne postoji ili ako hocete ne vazi. To je prvo a drrugo i da postoji i da se postuje to tamo niti vazi niti su te civilizacije dorasle da postuju bilo kakve konvencije, tako da je tragi komicno pricati o tome i bilo cemu drugom sto su potpisale moderne civilizacije tamo je jos uvek 18-ti vek tako da za te narode tamo ne vazi da se ne lazemo i da ne polemisemo u prazno...

(sreda, 25. nov 2015, 21:01) - anonymous [neregistrovani]

Шокирали свет?

Пре неки дан стрељаше две стотине деце... Главе људима одсецају за параду. Свима је јасно да никог и ништа они не поштују.

Знају то ови људи што се боре против њих. Не надају се ни поштовању конвенција ни милости.

(sreda, 25. nov 2015, 20:43) - anonymous- [neregistrovani]

Ratni zločin bez dileme

Neviteški je pucati na pilota koji se katapultirao i spušta se padobranom. Ratno pravo nalaže njegovo zarobljavanje. To je tako jasno i prosto ne treba navoditi razloge.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">