Čitaj mi!

Erdogan počeo postizborne razgovore

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan iznenada se sastao sa visokim predstavnikom opozicione Republikanske narodne partije (CHP), u trenutku kada parlamentarne stranke vagaju koalicione opcije posle izbora.

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) izgubila je većinu na izborima održanim u nedelju, što se smatra snažnim udarcem za Erdogana i njegovu stranku utemeljenu na islamu, koja je na vlasti već 13 godina.

Erdogan, koji još nije javno govorio o rezultatima glasanja, dva sata je razgovarao u Ankari sa Denizom Bajkalom, koji je bio lider CHP do 2010. i ostao na visokom položaju u partiji, prenosi Tanjug.

Do nenajavljenog sastanka je došlo usred spekulacija da bi izlaz iz turskog političkog ćorsokaka mogla biti "velika koalicija" između CHP i AKP.

Po završetku sastanka, Bajkal je rekao novinarima da je Erdogan otvoren za sve oblike koalicije.

Bajkal je naveo da predsednik, kako je primetio, nema primedbi na mogućnost formiranja opozicione koalicije koja ne bi uključila AKP.

"Političke stranke moraju da razgovaraju o pitanju koalicije. Predsedništvo neće sprečavati konsenzus", rekao je Bajkal, dodavši da će obavestiti lidera CHP Kemala Kilidždaroglua o rezultatima sastanka.

Bajkal (76), koji bi kao najstariji član parlamenta mogao da bude predsednik skupštine, rekao je da se sa Erdoganom sastao na njegov zahtev.

Ishod glasanja u nedelju uveo je Tursku u period političke neizvesnosti bez presedana otkako je AKP došla na vlast, te se sada ova zemlja suočava sa dve opcije, od kojih jedna podrazumeva koalicionu vladu, a druga - prevremene izbore.

Prema izbornim rezultatima, AKP će imati 258 od ukupno 550 mesta u parlamentu, dok će CHP imati 132, a Partija nacionalističkog pokreta (MHP) i prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) po 80.

Komentatori sada nagoveštavaju da je opcija novih, vanrednih izbora sada u senci pokušaja da se pronađe rešenje za koaliciju, zaključuje francuska agencija.

broj komentara 0 pošalji komentar