Tusk: Prihvatanje izbeglica po kvotama dobrovoljno

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je u Gdanjsku da će zemlje EU dobrovoljno preraspodeljivati izbeglice iz Afrike i s Bliskog istoka po kvotama, bez prinude i da računa na solidarnost zemalja članica.

Na poslednjem Evropskom savetu o evropskoj politici migracije konsenzusom je odlučeno da će svaka država deklarisati spremnost da primi izbeglice ali neće biti prinude za bilo koju zemlju, rekao je Donald Tusk, prenosi Beta.

Bivši poljski premijer koji je sada na čelu Evropskog saveta, je posle razgovora s poljskom premijerkom Evom Kopač uveren da će Poljska biti solidaran i lojalan partner kada je reč o izbeglicama.

"Svi u Evropi bi trebalo da budu svesni da su Poljska i još neke države bile posebno izložene prilivu izbeglica sa istoka. Ne govorim samo o Ukrajini i teškoj situaciji u njoj, setimo se prvog talasa izbeglica iz Čečenije i drugih regiona ili i iz Centralne Azije", rekao je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta dodao je da se ne čudi što Poljska sa izvesnim rezervama gleda na prihvatanje izbeglica sa severa Afrike.

"Poljskoj će biti lakše da ispunjava svoje obaveze prema izbeglicama koje dolaze sa istoka", rekao je Tusk.

Poljska je među prvima, a za njom i baltičke zemlje i Češka, Slovačka i posebno oštro Mađarska, najavila da neće pristati na obavezne kvote, a solidarna preraspodela izbeglica bila je tema razgovora poljske premijerke Eve Kopač i nemačke kancelarke Angele Merkel tokom konsultacija nemačke i poljske vlade krajem aprila u Varšavi.

Eva Kopač ponovila je danas u Sejmu poljskog parlamenta da Evropa ne može da dopusti da Sredozemno more bude jedna velika grobnica ali da članice EU moraju da procene svoje mogućnosti i da kvote moraju da budu dobrovoljne.

"Mi ne bežimo od solidarnosti, ali odgovorno kažemo da moramo da procenimo svoje logističke mogućnosti, uzmemo u obzir razlike u jeziku tih ljudi i moramo da im obezbedimo da normalno funkcionišu u našoj zemlji", rekla je Eva Kopač.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 16. maj 2015, 08:16) - anonymousRadovan [neregistrovani]

A,Srbiji izbeglice su veliki teret

Jer zemlja iz koje emigrira godisnje nekoliko hiljada sopstvenih gradjana,nije sposobna da prihvata emigrante koji dodatno opterecuju budzet Republike.Pre svega drzava treba da zaustavi odliv stanovnistva,a ondah ako ima uslova primi takozvane emigrante,i to ne sve.Srbija je puna emigranata,od Albanije do Madjarske.koji su danas emigranti,sutra azilanti,a prekosutra,demostranti.Dosta je bilo humanizma,i secenja grane na kojoj sedimo,to jest unistavanja sopstvene Drzave humanim evro zakonima.

(petak, 15. maj 2015, 22:39) - anonymous [neregistrovani]

Uskladjivanje sa spoljnom politikom EU?

Znaci da clanice ne moraju biti uskladjene, ali kandidati ako zele da otpocnu pregovore - moraju. Price za malu decu. I sa kome cemo se onda uskladiti, Poljskom, Velikom Britanijom, Nemackom? Uskladjenost clanica po pitanju clanstva u NATO paktu i da ne pominjem.