Читај ми!

Seul, ranjen američki ambasador

Američki ambasador u Južnoj Koreji Mark Lipert ranjen u Seulu. Njega je nožem napao 55-godišnji opozicioni aktivista Kim Kidžong na jednom forumu gde se raspravljalo o odnosima Severne i Južne Koreje. Ambasador Lipert je operisan i uspešno se oporavlja.

Ambasador SAD u Južnoj Koreji Mark Lipert uspešno se oporavlja posle dvoipočasovne hirurške intervencije nakon što ga je u Seulu nožem po licu i ruci povredio opozicioni aktivista Kim Kidžong, koji se protivi tekućim američko-korejskim vojnim vežbama i koji se zalaže za ujedinjenje dve Koreje, prenosi Tanjug

Njegovo stanje je stabilno, a u bolnici će ostati tri do četiri dana, javljaju zapadne agencije. 

Ambasadora Liperta je nožem po licu isekao 55-godišnji Kim Kidžong, na jednom forumu, gde se raspravljalo o odnosima Severne i Južne Koreje.

Lekari kažu da je ambasador zadobio duboku posekotinu, dužine 11 centimetara i da je mogla, da je naneta malo niže, da preseče karotidnu arteriju što bi bilo opasno po život. 

Ambasador je zadobio i povredu levog zgloba usled čega mu je oštećen živac.

Napadač je uhapšen, a kako navode agencije, tokom napada uzvikivao je parole protiv zajedničkih vojnih vežbi Seula i Vašingtona i pozivao da se Severna i Južna Koreja ujedine.

Korejski savet za pomirenje i saradnju, koji je organizovao radni doručak, izdao je saopštenje u kojem je osudio napad i izvinio se vladama Južne Koreje i SAD. 

Organizator skupa je saopštio da je napadač iznenada ustao sa sedišta u trenutku kada je doručak trebalo da počne i da su drugi pokušali da ga zaustave, a da se sve veoma brzo odigralo. 

Kidžong je, kako prenose lokalni mediji, posle napada rekao da je napad planirao 10 dana i da je u tome bio sam.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je telefonom Liperta kako bi mu poželeo brz oporavak, saopšteno je iz Bele kuće. 

Predsednik Južne Koreje Park Geun-hje koji se nalazi na turneji po zalivskim zemljama, osudio je napad na ambasadora kao nedopustiv i najavio opsežnu istragu. 

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje saopštilo je da će pojačati bezbednost stranih diplomata.

Kim predvodi jednu malu grupu aktivista koja se zalaže za ujedinjenje korejskog poluostrva i redovno održava proteste protiv japanskih teritorijalnih potraživanja jedne grupe malih ostrva koja su pod kontrolom Južne Koreje.

Južnokorejksa agencija Jonap javila je da je Kim bio u grupi koja je isekla i spalila američku zastavu u Seulu 1985. godine.  

Kidžong je pre pet godina u Seulu napao i japanskog ambasadora, zbog čega je bio osuđen na uslovnu kaznu zatvora.

Lipert je, tokom kampanje za predsedničke izbore 2008. godine, važio za jednog od ključnih saradnika predsednika Baraka Obame.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво