Merkelova: Penzije neće biti dovoljne

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na opasnost siromaštva u starosti. Za mnoge samo zakonska penzija neće biti dovoljna za život, rekla je Merkelova. Granica siromaštva za samce je oko 1.000 evra mesečne zarade.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na svečanosti povodom 125 godina od postojanja nemačkog penzionog sistema izjavila da je "ubeđena da će u buduće samo jedna kombinacija zakonske, privatne i penzije koju poslodavac daje moći da obezbedi odgovarajuću sigurnost u starosti", prenose nemački mediji.

''Od nas se traži da sprečimo siromaštvo starih i da za to razvijano odgovarajuća rešenja'', rekla je Merkelova i pozvala na izvanpartijski konsenzus, kako bi se u buduće na siguran način obezbedili stare osobe, prenosi Tanjug.

Nemačka, nadaleko poznata po svom blagostanju i socijalno-tržišnoj privredu, suočava se sa svetskim trendom, siromaštvom, i lane je svakom šestom Nemcu siromaštvo ''kucalo na vrata''.

Kao siromašan u Nemačkoj važi onaj ko zarađuje manje od 60 odsto prosečne zarade i granica siromaštva za samce je oko 1.000 evra mesečne zarade.

''Blagostanje za sve'', to je bio moto pod kojim je, pre više od 60 godina, demohrišćanin Ludvig Erhard, drugi po redu kancelar Savezne Republike Nemačke, inaugurisao čuveni sistem "socijalne tržišne privrede", koji je Nemcima decenijama obezbeđivao ne samo blagostanje, već i socijalnu pravdu.

Danas, pak, pred naletom surovog "novog poretka" - neoliberalnog kapitalizma, "socijalna tržišna privreda" se bori za svoje vrednosti, a i sama nemačka vlada radi na tome da u nemačkom društvu svakome mora biti data šansa da razvije svoj talenat i da iskoristi svoj potencijal, bez obzira na materijalno stanje ili društveni status roditelja.

Sedam miliona stranaca

Nemačka je zemlja u kojoj živi oko sedam miliona stranaca i petnaestak miliona Nemaca, stranog porekla, a jedna studija fondacije ''Hans Bekler'' pokazala je da su ''gastarbajteri'', stariji od 65 godina, tri puta češće siromašniji od Nemaca.

Po toj studiji je u 2011. godini bilo 41,5 odsto stranaca, starijih od 65 godina sa mesečnim primanjima manjim od 848 evra, što je granica siromaštva, pisala je nemačka štampa.

Među Nemcima, starijim od 65 godina, naime, svega 13,3 odsto ima takva primanja, a ovakav status starih ''gastarbajtera'' eksperti povezuju sa razlikama u zaradama tokom radnog veka.

Nemačko društvo, postavljeno na idealima društva blagostanja bije danas žestoku bitku sa svetskim trendom - socijalnim raslojavanjem gde bogati postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji i fenomenom "reprodukcije klasa", ali sa tendencijom povratka proletarijata.

Novi proletarijat se vraća u Nemačku, tvrde sociolozi, ukazujući da se u bogatom nemačkom društvu blagostanja stvara jedna nova klasa ljudi, koja radi, ali uprkos tome ne može da živi od svojih zarada.

Čistači, bolnički negovatelji, raznosači paketa i drugi koji rade, ali ne zarađuju dovoljno za život, postaju jedna nova klasa, koja neodoljivo podseća na onu od pre sto godina i za vreme industrijske revolucije, kažu sociolozi.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 04. dec 2014, 14:09) - aaca [neregistrovani]

Zar i Nemci

Gospodjo Merkel, da li je vas narod to zasluzio, jel nije dovoljno sto ste ga prevarili sa zamenom valute marka-euro za 50% vec sada i siromastvo. 

(sreda, 03. dec 2014, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

srbin

e zato ja na godinu idem kuci dosta je bilo zaradjivanja Para u Njemackoj i radnog staza idem bolje da se patim na svom imanju Imam tri sina valjda ce me neko i dohraniti u stare dane

(sreda, 03. dec 2014, 16:12) - anonymous [neregistrovani]

nije istina

U Srbiji su penzije velike pa se vlada dosetila da otme malo za svoj dzeparac.

(sreda, 03. dec 2014, 15:43) - anonymous [neregistrovani]

@@@Tako je to....

U potpunosti se slazem sa tobom i tvojim komentarom, poneki put ne vredi coveku ni dobra penzija, kad kvalitet zivota je los, a u Srbiju da i ne govorim.

(sreda, 03. dec 2014, 14:35) - anonymous [neregistrovani]

@-@ E tako je to....

Можда би човек и дошао у Србију, али кад неко проведе 40 година ван свог места, тешко може да се уклопи у старо-нову средину...Говорим из искуства...Пензионер сам и покај'о сам се што сам се вратио...Најозбиљније размишљам да поново напустим Србију... Знамо сви ми, да са тим пензијама у Србији можемо живети (али не као, како ти кажеш, Ко бубеег у лоју) но није све ни у живљењу...Квалитет живота је неки пут пуно важнији од ''живљења ко бубрег у лоју'...

(sreda, 03. dec 2014, 14:27) - anonymous [neregistrovani]

nije mi vas žao

Sami ste tražili frau Merkel, a od proleća ove godine sečete granu na kojoj sedite.

(sreda, 03. dec 2014, 14:26) - Nebojsa [neregistrovani]

..........

Penzija u Nemackoj i nije toliko ni losa u poredjenju sa penzijom u Britaniji koja iznosi oko £410. Sa ovo malo novca jednostavno je neizvodljivo ziveti, pogotovo u vecim gradovima cak i zivot u Srbiji sa ovako malom penziom bio bi dosta tezak.Poz. iz Londona

(sreda, 03. dec 2014, 14:00) - anonymous [neregistrovani]

@ E tako je to....

Dodji u Srbiju da zivis sa tvojom lepom penzijom od 1.100 evra, kao ....bubreg u loju.....

(sreda, 03. dec 2014, 13:51) - anonymous [neregistrovani]

Nemacka

je bogata drzava sa siromasnim stanovnistvom, posebno penzionerima. Zivim u Nemackoj u neposredno vidim socijalno urusavanje drustva! U Nemackoj je na sceni poreska otimacina a i drugi izdaci su veliki. Oko 50 % od bruto primanja ide na ukupne zakonske izdatke. Vec par godina Nemackoj stizu upozorenja od komisija EU, da je ova otimacina protivna EU politici - u drugim drzavama su izdaci znatno manji.
Sa prestarim stanovnistvom i velikim prilivom stranaca, bez energetskih resursa Nemacka ce se neminovno u roku od petnaestak godina urusiti iznutra. Nadamo se da Srbija nece dotle uci u EU!

(sreda, 03. dec 2014, 13:21) - anonymous [neregistrovani]

E'takoje!

Radi 40 godina aimas penziju 1100evra a za zivot ti treba jos toliko.Takoje na zapadu.Nema zaposljavanja,nema kotizacije,deca zive na ledima roditelja.Pa tako je to u EU i kapitalizmu.Sada je pitanje kuda cemo i kako cemo?