Читај ми!

Putin: Postoji rešenje za ukrajinsku krizu

Ruski predsednik Vladimir Putin ubeđen je da mora da postoji način da se reši kriza u Ukrajini. Putin je u intervjuu za nemačku televiziju ARD rekao i da je zabrinut zbog opasnosti od etničkog čišćenja na istoku Ukrajine.

Vladimir Putin je u polusatnom intervjuu emitovanom na ARD-u u udarnom nedeljnom terminu, pravdao rusku aneksiju Krima. Apelovao je na srca i osećanja nemačkih gledalaca, rekavši da odnosi Rusije i Nemačke nikada nisu bili bolji i istakao da bi bila sramota to odbaciti, preneo je Rojters.

"Da li je moguće rešenje za tu situaciju. Jeste, ubeđen sam da ono postoji", rekao je Putin, prenosi Tanjug.

Kritikovao je ukrajinsku vladu za upotrebu sile, a ne dijaloga, protiv suparnika na istoku zemlje, što je izazvalo krizu.

"Reći ću otvoreno, veoma smo zabrinuti što bi moglo da dođe do etničkog čišćenja. Plašimo se okretanja prema neonacizmu. Ima ljudi sa kukastim krstovima na rukavima koji idu unaokolo, i oružanih snaga sa SS simbolima na šlemovima. Zbog toga strahujemo da postoji okret u tom pravcu. To bi bila katastrofa za narod u Ukrajini", rekao je Putin.

Ruski predsednik, koji je nekada radio za KGB u Istočnoj Nemačkoj i tečno govori nemački, intervju je skoro u celini dao na ruskom. Intervju je snimljen u Vladivostoku u četvrtak.

Putin smatra da Ukrajina ima svetlu budućnost, mada treba da postoji okvirni plan tako da bi se sve manjine tamo osećale kao kod kuće.

"To je veliki narod sa velikim ljudima", rekao je Putin. "Međutim, nedostaje samo jedna stvar – razumevanje. Da bi bili uspešni, stabilni i prosperitetni, svako ima potrebu da se oseća kao da je kod svoje kuće, bez obzira na to koji jezik govori, da li mađarski, ruski, ukrajinski ili poljski", naveo je Putin.

"Krim kao Kosovo"

Ruski predsednik tvrdi da je aneksija Krima bila legitimna prema međunarodnim zakonima i demokratska, jer su i regionalni parlament i građani glasali za to na izborima.

Putin je, između ostalog, rekao da se na Krimu nije desilo ništa drugačije od onoga što se dogodilo na Kosovu, ocenivši kosovski slučaj kao presedan i primer za to da međunarodne instance definišu međunarodno pravo kroz svoju praksu.

Novinar je Putina upitao da li misli na presudu Međunarodnog suda pravde prema kojoj je Kosovo imalo pravo na samoodređenje i da su građani Kosova mogli da glasaju o tome žele li sopstvenu državu il ne.

"Upravo tako. Ali ne samo to: tu je stajalo ono najvažnije, da kada je reč o samoodređenju, narod koji živi na određenoj teritoriji, nije obavezan da o tome pita državu na čijoj teritoriji se trenutno nalazi. Dozvola centralne vlade za sprovođenje mera samoodređenja nije potrebna. To je najvažnije. Na Krimu se nije desilo ništa drukčije od onoga što se desilo na Kosovu", rekao je Putin.

"Tamo je nezavisnost proglašena odlukom parlamenta. Na Krimu nije samo parlament doneo odluku, već je održan i referendum. I njegov rezultat je bio ubedljiv. Šta je demokratija? Svi to znamo. Šta je 'demos'? Narod. Demokratija je pravo naroda. U ovom slučaju pravo na samoodređenje," rekao je Putin. 

Iznenađen reakcijom Zapada 

Putin je rekao da su ruski vojnici angažovani kako bi sprečili krvoproliće i da je bio iznenađen reakcijom na Zapadu.

"Smatramo da je reakcija bila potpuno neodgovarajuća na ono što se dogodilo", rekao je ruski predsednik i istakao da je čvrsto ubeđen da Rusija ni na koji način nije narušila međunarodni zakon.

Putin je rekao da on i nemačka kancelarka Angela Merkel rade na smirivanju situacije u Ukrajini. "To je u našem interesu... i mi radimo na traženju zajedničkog rešenja i zajedničkog političkog okvira. Spremni smo za to, ali to će uroditi plodom ako radimo zajedno."

Na pitanje da li je pravio bilo kakve greške, Putin je rekao da se one uvek prave i u poslu i privatnom životu.

"Svi greše. Međutim, važno je da se reaguje na vreme, analizira i shvati da je bila greška a onda promeni ponašanje, a ne da se zaglavi u ćorsokaku", rekao je Putin.

Putin je pohvalio nemačko-ruske odnose, a agencija Rojters napominje da su nemački vodeći industrijalci bili najoštriji protivnici ekonomskih sankcija Evropske unije Rusiji.

"Ukoliko posmatrate atmosferu između Rusije i Nemačke u poslednjih 10 ili 15 godina, ne znam da li je ikada ranije postojao tako dobar period. Mislim da nije. Smatram da je to veoma dobra osnova za unapređivanje ne samo bilateralnih odnosa već i odnosa između Rusije i Evropske unije, pa i više od toga, za globalne odnose. Bila bi sramota da sve to izgubimo", zaključio je Putin.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво