Čitaj mi!

Geopolitika ponižavanja Rusije vodi u svetski rat

Komentator francusko-belgijskog nedeljnika "Vif-Ekspres" Žak Atali upozorava da bi prirodna posledica geopolitike ponižavanja Rusije – koju sprovodi Zapad – "mogla biti treći svetski rat".

Atali, bivši predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj i svojevremeno savetnik francuskog predsednika Fransoa Miterana, predočava da "nije malo onih tu i tamo koji bi blagonaklono gledali na to da jedna međunarodna zategnutost postane tako jaka da omogući da se zbrišu strašni zupčanici finansijske krize, zaposle industrije naoružanja i usput štediše opljačkaju porezima ili odlaganjem plaćanja državnih dugova – u ime navodne nužnosti odbrane otadžbine u opasnosti".

"Posebno Sjedinjene Američke Države, geografski udaljene od budućih ratnih poprišta, a kojima skoro da više nisu potrebni izvori energije na Srednjem istoku ili Srednjoj Aziji, opasno se igraju tom strategijom", navodi Atali, profesor ekonomije, esejista i romanopisac, prenosi Beta.

Ta strategija, naglasio je, Amerikancima može pomoći da prevaziđu svoju finansijsku krizu, dok bi za Evropljane bilo samoubilački da ih u tome oponašaju, a oni glupo dozvoljavaju da u to budu uvučeni.

Da se situacija u to ne izrodi, nužno je da Zapad s Arapima, Turcima i Rusima postupi isto kao s Nemačkom 1945, a to je da ih uvažava, ne prekida nikakvu vezu, održi ih u krugovima moći, ponudi im zajedničke projekte, smatra komentator francuskog Ekspresa i belgijskog izdanja tog nedeljnika.

Ukazujući na pogubne istorijske posledice i ratove koji su bili izazvani ponižavanjem poraženih ili potencijalno moćnih nacija, Atali podvlači da sada "posebno s Rusima treba prekinuti bojkot koji samo šteti Evropi i pridružiti Ruse ratnim naporima za bitku protiv ekstremnog islama, s kojim se oni sučeljavaju svakodnevno na Kavkazu".

Jer, kako stavlja do znanja, ponižavati Rusiju s namerom da se ona izoluje od sveta, a pod izgovorom da Rusija nije pristala na to da se prema Ukrajincima koji govore ruski postupa kao s građanima drugog reda, može je gurnuti u to da postane neprijatelj s kojim će jednog dana morati da se bore.

Posebno je glupo što Poljaci, smatra Atali, čine sve da izoluju Rusiju, kao što je Francuska učinila sve da oko 1920. izoluje Nemačku, poraženu u Prvom svetskom ratu.

Atali, za koga ugledni američki časopis Forin polisi kaže da je jedan od sto najumnijih intelektualaca u svetu, dokaz za pretnju da se današnja situacija u Evropi izrodi čak i u svetski sukob, vidi u tome "što se u Vašingtonu i Moskvi čuju najgora nacionalistička, tvrdnjama o zaverama nabijena i ratnohuškačka stanovišta".

"A to najprostijim uzajamnim zahuktavanjem gluposti i osećanja poniženosti može dovesti do najgoreg", poručio je komentator francusko-belgijskog nedeljnika.

Atali zaključuje da bi Francuska mogla i morala da odvažno predloži promenu te doktrine i da ima hrabrosti da raskine s onim kud su se zaputili ostali Evropljani i stane na čelo geopolitike uvažavanja, čak i po cenu da neko vreme ostane sama.

broj komentara 42 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. sep 2014, 11:31) - anonymous [neregistrovani]

Pravni medjunarodni poredak

Podrska ovome coveku bila bi prakticno uspostavljanje medjunarodnog prava i pravnog brzog i efikasnog delovanja.

(ponedeljak, 22. sep 2014, 09:12) - anonymous [neregistrovani]

Ukrajina...

...mislim da se USA bez rata nece "zaustaviti"...mada je na Istoku primirje Porosenko je na pk rekao da je izgubljeno,unisteno,u borbi,oko 60 % oruzja i tehnike...dali to on nagovjestava nove posiljke...ili nove "poklone" od NATO-a...

(ponedeljak, 22. sep 2014, 04:51) - anonymous [neregistrovani]

prodo-veru-za-banderu

americki stratezi i analiticari kao sto je bio bizmark i zbignjev koji planiraju geopolitiku,godinama trtiraju ukrajinu,kao neku nagradu za pobedu u hladnom ratu,njihov
cilj je da ukrajinu uvuku NATO i tako zagospodare dugom ruskom granicom kao sto je
govorio bizmark a danas bzinski,genetski modifikovana ukrajina,uz pomoc"monsanto"NATO
u ukrajini snaga nadmetanja amerike i rusije
sada ce se videti koliko je rusija blizu ame

(nedelja, 21. sep 2014, 21:33) - anonymousRadovan [neregistrovani]

Kuba je opet aktuelna

Povratak Rusije na stare baze na Kubi,za Ameriku je nista manje bolno,nego Ukraina za Rusiju.Pored Kube,Venecuela u sadejstvu sa Rusijom,obnovila je i vojne baze.I pored svega ruska baza u Siriji jos iz sovjetskih vremena,je kost u grlu i SAD i NATU.Ali izjava bivseg predstavnika Rusije u NATU, Dimitrija Rogozina,da svaki pokusaj ugrozavanja ruskog integriteta,bilo kolektivno,ili pojedinacno,odgovoricemo punom snagom sa svim raspolozivim sredstvima,ukljucujuci i nuklearni potencijal.Mislim da to cuva sadasnji mir.

(nedelja, 21. sep 2014, 20:45) - anonymous [neregistrovani]

Da ne bude kasno!?

A zasto bi USA bile daleko od buducih ratista?

(nedelja, 21. sep 2014, 20:30) - anonymous [neregistrovani]

Ruski odgovor

Ruski odgovor i ne mora da bude vojni,npr.Gazprom Njeft više ne prima dolare za naftu,a u Aziji je prodaje za juane.

(nedelja, 21. sep 2014, 20:28) - anonymous [neregistrovani]

zapad kaput

Zapad nikako da shvati da postaju nebitni.21 vek je vek Kine I Azije.Zapad je ekonomski kolabirao Totalno je prezaduzen I bez ideje kako da izadje iz krize.Rusija ima sirovine I vojnu tehnologiju potrebnu Kini da totalno presisa Ameriku.To ce se sada ubrzano desiti zbog svih sankcija I podrska svim ultra partijama oko Rusije.Sangajski pakt je stvoren I sada se naoruzava.Konflikt je neizbezan I kada bi Rusija bila porazena sto se nikada nije desilo zapad ce biti toliko oslabljen da ce ga Kina pregaziti ko plitak potok Nema bekstva od toga.Izgleda da zapad nije shvatio da je 7800 nuklearnih glava u Rusiji.Mozda su poverovali u film rat zvezda I Reganov san o zastiti sa nevidljivim stitom.Los uticaj Holivuda.Uostalom uskoro ce mo se uveriti

(nedelja, 21. sep 2014, 19:45) - Dragan [neregistrovani]

Covek je u pravu...

Konglomerat najmocnijih banaka sveta drze "federalne" rezerve i imaju privatni entitet.Covek koji kontrolise te banke je onaj koji "vuce" konce.Iran i Sirija vezuju vrednost nafte uz zlato, a ne uz "petro dolar", i zato su na meti.Ne radi se ovde o drzavama vec o "belosvetskim mocnicima".Oni su zacrtali rat protiv Sirije i Irana, a tome se sprotistavljaju Rusija i Kina! Scenario: uvlacenje Turske kao clanice nato u napadu u Sriji, sprotistavljanje tome Rusije i, eto ti treci svetski rat! Amerika, kao po obicaju stoji na stranu...i profitiraju mocnici...

(nedelja, 21. sep 2014, 18:57) - Mica Bor [neregistrovani]

Lek

Americi se ne treba i ne moze suprostavljati silom. Njoj treba uskratiti saveznistvo da ne kazem podanistvo.

(nedelja, 21. sep 2014, 17:31) - Rodoljub [neregistrovani]

SAD vodi u rat

Voleo bih da mi nabrojis te vojne pohode Rusije po svetu, o kojima govoris, kao i da pokusas da nabrojis direktno i indirektno ucesce SAD-NATO u ratovima u poslednjih 25 godina. Zasto pokusavas da izjednacis odgovornost SAD-NATO i Rusije, kada je evidentno da su SAD-NATO glavni i najveci izazivaci ratova u svetu. Ekonomsku i finansijsku krizu su oni i stvorili, jer su, kao i Hitler, dominantno razvijali vojnu industriju, koja je postala glavni pokretac ekonomije, a uz to su stampanjem novca i zaduzivanjem zapali u corsokak. Sta onda sledi ? Naravno rat, jer ta industrija samo tako moze da zivi i pokrece ekonomiju. Oni svesno to rade. SAD-NATO su izvor nesrece mnogih drzava i pocinioci mnogih nekaznjenih zlocina u svetu.