Ruska mirovna ofanziva

Moskva nudi da pristane da dođu posmatrači OEBS-a u punktove na rusko-ukrajinskoj granici, prenosi "Raša Tudej". Takođe, Rusija traži i da se produži primirje koje ističe večeras.

U međuvremenu su se predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petro Porošenko, dogovorili da zajedno rade na postizanju obostranog prekida vatre na istoku Ukrajine, saopštila je Jelisejska plata.

Obe strane su prihvatile usvajanje mehanizma za kontrolu rusko-ukrajinske granice, navodi se u saopštenju izdatom posle razgovora francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel s Putinom i Porošenkom.

"Posle polučasovnog telefonskog razgovora, predsednici Rusije i Ukrajine su se saglasili da rade na uspostavljanju prekida vatre između ukrajinskih vlasti i proruskih aktivista na istoku Ukrajine", piše u saopštenju.

Privremeni prekid vatre koji je uveden 20. juna trebalo bi da se okonča večeras.

Putin i Porošenko su prihvatili pokretanje mirovnih pregovora u kojima bi učestvovali proruski aktivisti, ukrajinske vlasti i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Na istoku Ukrajine već mesecima traju sukobi između snaga ukrajinske vlade i proruskih pobunjenika, koji su u maju proglasili nezavisnost regiona Donjecka i Luganska, pošto je poluostrvo Krim sredinom marta otcepljeno od Ukrajine i pripojeno Rusiji.

broj komentara 0 pošalji komentar