Rusi zauzeli poslednji ukrajinski brod

Do poslednjeg minolovca na Krimu na kojem se vijorila ukrajinska zastava, ruske snage su došle u dva brza broda uz pratnju dva helikoptera. U Sevastopolju raspuštene jedinice za samoodbranu.

20.30 - Raspuštena proruska paravojna formacija, tzv. lokalna snaga samoodbrane. Komandanti koji su protiv tog poteza najavljuju protest.

Ruske snage napale su poslednji ukrajinski brod na Krimu, izjavio je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Vladislav Seleznev, prenosi AFP.

Napadači su se popeli na brod sa ukrajinskom zastavom, minolovac stacioniran u jezeru Donuzlav, dok se posada broda zatvorila u njegovoj unutrašnjosti.

Ukrajinski ministar je to objavio na svojoj Fejsbuk stranici.

Prema navodima jednog pripadnika ukrajinske mornarice, koji je u kontaktu sa listom Ukrajinska pravda, ruske snage stigle su do tog minolovca u dva brza broda i u pratnji dva helikoptera koji su preletali iznad jezera.

Ruske snage juče su zauzele desantni ukrajinski brod Konstantin Olčanski, stacioniran u istom jezeru, i pokušale da zauzmu i minolovac Čerkasi, ali u tome nisu uspeli, naveo je ukrajinski ministar.

U međuvremenu, samoproglašeni lider krimske luke Sevastopolj Aleksej Čali raspustio prorusku paravojnu formaciju i pozvao je njene pripadnike da se razoružaju u skladu sa ruskim zakonom.

Čali, koji obavlja dužnost lidera oko mesec dana, potpisao je dekret o raspuštanju "narodnih jedinica za saoodbranu" koje više "nisu potrebne".

"Revolucija je završena. Mi počinjemo da živimo u skladu sa ruskim zakonima koji predviđaju odgovarajuće posledice za nezakonite postupke", izjavio je Čali u televizijskom obraćanju komandantima tih jedinica.

Međutim neki komandanti su protiv ovog poteza i za sutra planiraju protest.

"Čali nije čak rekao ni hvala. On pokušava da sam upravlja ovim gradom", rekao je jedan od komandanata Vladimir Tjunin za AFP.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 26. mar 2014, 13:07) - anonymous [neregistrovani]

NATO!

Bi resio problem sa bombama od osiromasnog uranijuma,tko se otarasi nuklearnog otpada;;;

(sreda, 26. mar 2014, 07:39) - anonymous [neregistrovani]

Браво

Браво Русијо само напред има још доста.