Čitaj mi!

Srpski bogoslovi bezbedni u Kijevu

Sveštenstvo u ruskom manastirskom kompleksu u Kijevu, u koji su upali antiruski demonstranti, nisu ugroženi. Među sveštenstvom i dva srpska bogoslova. Vode se pregovori o mirnoj predaji manastirskog kompleksa demonstrantima.

Antiruski nastrojeni demonstranti upali su u manastirski kompleks Ruske pravoslavne crkve u Kijevu, gde se nalaze i dva srpska bogoslova, javio je specijalni izveštač RTS-a iz Kijeva Bojan Brkić, precizirajući da su ti monasi državljani BiH.

Budući da srpska ambasada u Kijevu konzularno zastupa BiH, naš ambasador je u konatktu sa sveštenstvom i tvrdi da nisu ugroženi, jer demonstranti nisu došli do internata u kojem žive bogoslovi.

Demonstranti u Kijevu su upali u Kijevsko-pečersku lavru, dok se na Trgu nezavisnosti demonstrantima obraćala Julija Timošenko.

Oni su ušli samo u prvi deo lavre, zahtevajući da manastirski kompleks predaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Vode se pregovori o mirnoj predaji lavre.

Ipak, prethodno je u lavri zavladala prilična panika, jer su demonstranti izuzetno antiruski nastrojeni.

Kijevsko-pečerska lavra, jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere za Ruse i Ukrajince, sagrađena je za vreme Kijevske Rusije.

Manastir se nalazi na južnim padinama Kijeva u Ukrajini i danas je lavra na listi Uneska i jedna od sedam čuda Ukrajine.

 

broj komentara 42 pošalji komentar
(nedelja, 23. feb 2014, 19:20) - Vlada [neregistrovani]

Nebratoljublje

Cinjenica je da su lavru sagradili Rusi,ali kome ona zaista pripada?Zasto se u dom Bozji upada tako"zar ne znate da u njemu Bog prebiva"?
Za Ruse hriscane koje je Bog obdario ogromnim bogastvima nije potrebno nista iz crkve jer pravi hriscani znaju da je najlepse zlato i bogastvo Duh Bozji koji prebiva u domu G.
Zalosno je sto ne vide svi da ovakvo ponasanje nije primereno.Sve vise puteva je u zadnjih nekoliko godina Evropa gradila ali na zalost, oni nisu vodili nigde osim u robstvo.

(nedelja, 23. feb 2014, 14:46) - ... [neregistrovani]

лавра није руска!

Погледајте на Википедији!

(nedelja, 23. feb 2014, 14:09) - anonymous [neregistrovani]

@nepravda

Da su hteli izneli bi sve odavno, to nije si ica pa da stavis u dzep i izneses, , to je Ruski manastir i po slici se vidi koliko je lep i koliko je odrzavan i koliko para je ulozeno u njega. Ako je Ruski manastir onda i pripada Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi i ti koji su "stitili" manastir mogli su to da urade ne upadajuci u manastir nego da kontrolisu kapije.

(nedelja, 23. feb 2014, 13:17) - INFO [neregistrovani]

NEPRAVDA

Prvo pitanje! Sta bi ste vi uradili, pravoslavni hriscani u Beogradu, da u vasu patrijarsiju stigne dopis da se mosti, ikone, svetinja i vrednosne stvari iz Beograda odnesu u Moskvu!? Vama bi bilo drago ili bi ste se usprotivili? To nisu antiruski demonstarnti vec hriscani koji ne daju svoju svetinju! Nisu ni krenuli da napadnu svestenike, vec su imali nameru da blokiraju prenos pomenutih mostiju i stvari u Moskvu! Molim vas, nemojte i vi da sudite o ljudima na osnovu informacijama iz ruskih izvora i rusofila.

(nedelja, 23. feb 2014, 12:26) - Милош [neregistrovani]

Упали у манастир?

Не разумем ове људе који се куну у демократију право на избор и равноправност, а овако бандитски упадају у манастир. Ово је сраман потез оних који покушавају да се представе као део цивилизације. Ако ЕУ подржава овакве поступке, онда далеко јој лепа кућа са све овим бандитима.

(nedelja, 23. feb 2014, 10:31) - anonymous [neregistrovani]

@Rusija

Polako Lao, odakle mi znamo da Rusija ne zna sta radi? Rusiju ne interesuje Lavov i zapadne provincije odakle su stigli ovi Rusomrzci u Kijev, Rusija ce da uzme ono sto joj treba a to Krim koji nikada nije bio deo Ukrajine do formiranja SSSR-a i Ukrajinaca Hruscova i Breznjeva, uzece i Malorusiju a Poljskoj ce dati ostalo. Ukrajine vise NEMA.

(nedelja, 23. feb 2014, 09:48) - Lala [neregistrovani]

Rusija

Da li iko razmišlja šta bi bilo da se Rusija umešala?

(nedelja, 23. feb 2014, 07:44) - anonymous [neregistrovani]

Evropski nema sta

Lepe Evropske vrednosti otimanje crkava i proterivanje svestenika na demokratski nacin :( Gde je tu sloboda veroispovesti i prava svestenika?EU podrzava ovo nasilje.Na zapadu vlada zakon jaceg a prava i slobodu zaboravite.

(nedelja, 23. feb 2014, 04:35) - anonymous [neregistrovani]

Udar

pa to ne ide tako kako vi mislite.Sacekajmo izbore pa cemo videti gde je Ukraina.

(nedelja, 23. feb 2014, 04:23) - Змијање [neregistrovani]

Рус

И цркве дошле на ред да се плене! Колевка Старе Руси сад је на удару.