Čitaj mi!

Mornari napušteni u Alžiru

Posada broda "Istra" danima je u jednoj luci u Alžiru, jer nema dozvolu za iskrcavanje. Posada, među kojima je jedan Srbin, nekoliko Gruzijaca i Hrvata, nema kontakt sa vlasnikom broda niti dobija hranu. Još uvek nije upućen SOS zahtev.

Jedanaest članova posade broda "Istra" ukotvljeni su u alžirskoj luci Bežaji koja im je dala dozvolu za plovidbu, ali ne i za iskrcavanje. Nemaju više hrane, a da bi izašli na kopno potrebne su dozvole alžirskih vlasti. Među članovima posade je nekoliko Gruzijaca, Hrvata i jedan državljanin Srbije.

Robu kompanije "Evrošiping" iz Kopra isporučili su u alžirsku luku Bežaja, a od tada sa vlasnicima broda nemaju nikakav kontakt.

Jedan od članova posade Petar Perović kaže da su gladni i da im je pomoć neophodna.

"Već 18 dana smo bez hrane, praktično na testeninama. Imamo još vodu, paradajz, konzervu i hleb - to nam je još ostalo. Imamo problema, gazda se ne javlja, obratili smo se svim institucijama", priča Perović.

Na telefone kompanije "Evrošiping", koja je vlasnik broda, niko se nije javljao.

U ambasadi Srbije u Alžiru objašnjavaju da mornari moraju da upute SOS zahtev alžirskim vlastima, kako bi se iskrcali na kopno i kako bi ambasada mogla da im pomogne. Međutim, mornari još nisu uputili SOS zahtev. 

Ambasador Srbije u Alžiru Miroslav Šestović kaže da bi, u tom slučaju, prvo reagovale lučke vlasti.

"Postoji solidarnost među pomorcima, tada bi lučke vlasti bile dužne da ih prihvate, da im omoguće isrkcavanje i pružili bi im nepohodnu pomoć", kaže Šestović.

Za posadu broda, ipak, najkorisnije bi bilo da dođu do goriva kako bi mogli da odu do Španije.

Tamo, kako su objasnili za RTS, za razliku od Alžira postoji predstavništvo međunarodnog pomorskog sindikata koji bi mogao da im pruži odgovarajuću pravnu pomoć.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 09. avg 2013, 12:10) - LONDON1953 [neregistrovani]

KAKO TO

LJudima naravno treba pod hitno pomoci ali je nejasno ciji je to brod po imenu nebi rekao da je nas?

(petak, 09. avg 2013, 07:54) - Zoki [neregistrovani]

-

Да је на броду неки Американац, одреаговао би Обама лично. Имамо ли ми неку амбасаду у Африци? Спашавајте те људе!

(petak, 09. avg 2013, 05:09) - anonymous [neregistrovani]

bivsi pomorac

Dosta suplja prica a i tekst je nejasan.Iskrcali teret pa na sidriste znaci da je brod nesto duzan ili sumnjiv.Sto se tice hrane,u tim situacijama se peca(Bezaja je poznata po dobrom lovistu)ili se gorivo trampi sa okolnim ribarima za bilo koju vrstu hrane.

(četvrtak, 08. avg 2013, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

Ovaj svet...

...postaje totalno ludilo. Niko ništa ne poštuje, a slepo se drže nekih pravila. SOS je rešenje, na to se mora odgovoriti iz više razloga.

(četvrtak, 08. avg 2013, 20:26) - anonymous [neregistrovani]

Bec tj.Wien

Cemu sluzi ambasada u tudjim zemljama, pa gospodine ambasadore odreaguj, zivoti ljudi su u pitanju.