Čitaj mi!

Karte "skupo koštaju" Brazil

Brazilci ponovo izašli na ulice nekoliko velikih gradova, nastavljajući demonstracije, nezadovoljni uslugama javnog saobraćaja i korupcijom u vladi. Mnogi smatraju da protesti nisu više usmereni na cene prevoza, već su zahtev za sistemske izmene u zemlji koja doživljava jednodecenijsku ekonomsku ekspanziju.

Na ulicama nekoliko velikih gradova Brazila nastavljaju se demonstracije u kojima od prošle sedmice učestvuje više stotina hiljada ljudi, nezadovoljnih uslugama javnog saobraćaja i korupcijom u vladi.

Najveće od više od 80 demonstracija očekuju se u Rio Dežaneiru, gde će se učesnici protesta okupiti na čuvenom stadionu "Marakana".

Protesti su takođe planirani u najvećem brazilskom gradu Sao Paolu i drugim gradovima širom zemlje, prenela je agencija AP.

Nekoliko gradskih lidera je već prihvatilo zahteve demonstranata za odustajanje od povećanja cena gradskog saobraćaja, u nadi da će antivladino raspoloženje biti ublaženo.

Guverner Sao Paola Geraldo Alkmin je ranije rekao novinarima da će cena karata za metro, železnicu i autobus biti vraćena na prethodnu, dok je gradonačelnik Rija Eduardo Paes isto potvrdio kada je reč o cenama autobuskog prevoza.

Povod za proteste, koji su počeli 13. juna, bilo je povećanje cene karata za autobus i metro, a Brazilci su nezadovoljni i nedovoljnim finansiranjem oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite.

U Sao Paolu su organizatori demonstracija najavili da će umesto protesta održati veliku zabavu kako bi proslavili sniženje cena prevoza. Mnogi, međutim, smatraju da protesti nisu više usmereni samo na cene gradskog prevoza, već da se održavaju sa zahtevima za sistemske izmene u zemlji koja, inače, doživljava jednodecenijsku ekonomsku ekspanziju.

Američka ambasada u Brazilu je upozorila svoje građane da se klone protesta.

"Tu više nisu u pitanju cene prevoza, narod je toliko zgrožen sistemom, dosta mu je svega i mi sada zahtevamo promene", rekla je 18-ogodišnja studentkinja Kamila Sena u gradu Niteroi.

Ona je dodala da je ulivanje novca u organizovanje sadašnjeg Kupa konfederacije i Svetskog kupa iduće godine samo još više povećalo gnev naroda.

"Mi uopšte nismo protiv Svetskog kupa. On će doneti mnogo dobra Brazilu. Mi smo samo protiv korupcije za koju je Svetski kup postao izgovor", rekla je Sena.

Masovni protesti u Brazilu sa 190 miliona stanovnika su retkost i demonstracije obično privuku mali broj politizovanih učesnika.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 21. jun 2013, 10:38) - fatih [neregistrovani]

zdr

kakve karte kakvi bakraci..to je scenarijo..turska pa sa dbrazil..koja je zxemlja sledeca?sad

(petak, 21. jun 2013, 05:48) - anonymous [neregistrovani]

U Brazilu

Cena autobusa u Riju de Zeneiru za neklimatizovani autobus je oko 110 dinara, a za klimatizovani 140 dinara. U Sao Paolu je cena javnog prevoza oko 130 dinara.

(petak, 21. jun 2013, 00:09) - anonymous [neregistrovani]

Sta cemo sa nasim dvoristem?

Ovi iz BusPlus-a sto ce da naplate kartu 100 dinara, to nema veze?