Čitaj mi!

Brazil, protesti ispred stadiona

Nekoliko hiljada ljudi blokiralo prilaz stadionu u brazilskom gradu Fortalezi, a oko 200 demonstranata blokiralo deo auto-puta. Protesti širom zemlje. Policija koristila suzavac i dimne bombe, ima i povređenih.

U brazilskom gradu Fortalezi, gde se igrala utakmica između Brazila i Meksika u okviru Kupa konfederacija, nekoliko hiljada demonstranata blokiralo je prilaz stadionu, a oko 200 demonstranata blokiralo je auto-put koji povezuje Sao Paulo i Santos.

Vlasti u Brazilu saopštile su da širom zemlje protestuje više od 15.000 ljudi, a da je u neredima policija koristila suzavac i dimne bombe, kao i da u sukobima ima povređenih.

Brazilci su otpočeli proteste pre tri dana zbog povećanja cene javnog prevoza, ali i zbog velikih poreskih opterećenja, korumpiranosti političara i loših uslova u zdravstvu i obrazovanju.

Demostranti su na ulice izašli sa zahtevima da se novac troši na obrazovanje i zdravlje, nego na fudbal.

"Brazilci, probudimo se, jedan profesor vredi više od Nejmara", uzvikivali su demonstranti.

Demonstranti su nosili plakate na kojima piše "Dok vi gledate televiziju, ja menjam zemlju" i "Ne fudbalu - da obrazovanju".

"Protestujemo protiv korišćenja javnih fondova za izgradnju stadiona, taj novac je trebalo da bude upotrebljen na obrazovanje", rekao je jedan od demonstranata.

Inače, izgradnja stadiona "Novo Kastelao areni" u Fortalezi, na kome se igra utakmica između Brazila i Meksika, koštala je 240 miliona dolara.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 20. jun 2013, 10:09) - anonymous [neregistrovani]

Scenario

Opet isti scenario. Brazil je jedina drzava koja od 2008 ima stalni rast u svim poljima ekonomije. Sada su se zenznuli i prihvatili ovo za svetsko prvenstvo sto znaci da su sve oci uprte u njih i pravo vreme da se pravi haos

(četvrtak, 20. jun 2013, 07:06) - Воронцов [neregistrovani]

"Демократски" владари

владају не поштујући вољу народа једнако као што су то некада чинили и апсолутистички владари,

(četvrtak, 20. jun 2013, 06:14) - Teca [neregistrovani]

Opasna pojava

Podrska narodu,vlasti su zaboravile narod u velikom broju zemalja.

(četvrtak, 20. jun 2013, 00:30) - anonymous [neregistrovani]

U pravu su

Potpuno su u pravu, Brazil je zemlja sa jednim od najvecih potencijala u svijetu, bogata svim mogucim sirovinama, pa ipak jos uvijek mnogo sirotinje i najveca stopa mrtvih od kriminala u svijetu, cini mi se nekih 30.000-40.000 godisnje ubijenih.

(sreda, 19. jun 2013, 22:59) - anonymous [neregistrovani]

podrska

podrska