Čitaj mi!

"Njuzvik" i "Gardijan" odlaze sa kioska

Poslednji štampani broj američkog magazina "Njuzvik" pojaviće se na kioscima 31. decembra 2012. godine, posle čega će ovaj magazin izlaziti samo na internetu. Slična sudbina uskoro očekuje i britanski "Gardijan".

Američki magazin Njuzvik prestaće posle 80 godina da izlazi u štampanoj formi i od početka 2013, postojaće samo u digitalnom formatu, što će podrazumevati i otpuštanje zaposlenih.

Poslednje štampano izdanje Njuzvika u SAD pojaviće se na kisocima 31. decembra ove godine.

Imajući u vidu da sve više čitalaca vesti čita na svojim mobilnim telefonima i tabletima, mediji se sve više okreću digitalnom formatu, odnosno internetu.

Pored Njuzvika, finansijski magazin Smartmani u junu je objavio da ukida štampani i prelazi na digitalni format. Tada je najavljeno da će 25 radnih mesta u tom magazinu biti ukinuto.

Vest o ukidanju štampanog izdanja saopštena je danas na sajtu Njuzvika. Glavna urednica magazina Tina Braun rekla je da se očekuje i smanjenje broja zaposlenih, ali nije iznela detalje.

Tina Braun je rekla i da će se magazin na internetu pojaviti pod nazivom Njuzvik global i da će vesti moći da se čitaju uz novčanu pretplatu.

Slična sudbina će, kako su najavili vlasnici, uskoro zadesiti i britanski Gardijan, kao i poslovni dnevnik Obzerver.

Iako je urednik ova dva ugledna britanska lista pokušao da utiče da se štampanje novina produži još nekoliko godina, a da se "digitalizuje" samo izdanje za SAD, na internet će se preseliti i Gardijan i Obzerver.

Glavni razlog ukidanja štampanog izdanja su višegodišnji gubici štampanih izdanja i sve veći prihodi od marketinga na internetu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 18. okt 2012, 18:11) - Predrag [neregistrovani]

Online magazin

Prava ekološka odluka!