Čitaj mi!

"Vejvrajder", i pad je let

Probni let američke supersonične bespilotne letelice, koja je trebalo da dostigne brzinu od šest maha, završio se neslavno. Posle 15 sekundi od puštanja iz bombardera B-52 letelica je izgubila kontrolu i završila u Tihom okeanu.

Bespilotna eksperimentalna američka letelica, koja je trebalo da dostigne šest puta veću brzinu od zvuka i da je zadrži pet minuta, srušila se u Tihi okean posle 15 sekundi probnog leta.

Najnoviji model "iks-51A vejvrajder" dizajniran je da dostigne brzinu od pest maha ili 5.800 kilometara na sat. Inženjeri su se nadali da će posle ispuštanja iz bombardera B-52 dostići željenu brzinu, ali je kvar na jednom od kontrolnih ventila onesposobio paljenje eksperimentalnog "skremdžet" motora nakon čega je letelica izgubila kontrolu i završila u vodi.

"Veoma je loše što je problem na podsistemu uslovio uništenje letelice pre nego što se novi skremdžet motor uključio", rekao je Čarli Brink iz vazduhoplovnih istraživačkih labaratorija u Rajt-Paterson bazi u Ohaju.

"Vejvrajder" se uspešno otkačio od bombardera B-52 i uključio svoj mlazni pogon. Tada je "skremdžet" motor trebalo da preuzme pogon kako bi bila dostignuta brzina od šest maha. Ali to se nije dogodilo. Petnaest sekundi nakon odvajanja izgubljena je kontrola nad letelicom.

"Sve je informacije, podaci i kalkulacije koje smo prikupili i napravili ukazivale su na to da smo stvorili dobre uslove za uključivanje motora i bili smo vrlo optimistični pre testa", rekao je Brink.

Pentagon testira hipersonične tenhologije na bespilotnim letelicama kako bi mogao da sprovede vazdušne udare širom planete u roku od nekoliko minuta.

Ovo je, inače, bio tek poslednji neuspeh ovog tipa letelice. Naime, prošle godine probni let "iks-15A" takođe je prošao neslavno pošto je motor otkazao i nije se opet uključio, a letelica je završila u Tihom okeanu.

Tokom prvog leta "iks-51A" 2010. godine letelica je dostigla pet puta veću brzinu od brzine zvuka i održavala ju je puna tri minuta. Sada je ostala još samo jedna "iks-51A" letelica.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 17. avg 2012, 14:18) - anonymous [neregistrovani]

Вук

Исту ову технологију има и Русија, Индија и Бразил, а вероватно ће ускоро и Кина...

(petak, 17. avg 2012, 05:29) - anonymous [neregistrovani]

Nije žvaka za seljaka...

neka uče od Rusa kako se to radi, ruska skramdžet raketa BrahMos II neće doživeti ovakav debakl...

(četvrtak, 16. avg 2012, 19:00) - anonymous [neregistrovani]

hmm

ne znam cime se sladite ako su resili da je naprave napravice je , sve sto je prototip veoma je moguce da se prilikom ispitivanja pokvari krene lose , zato i sluze ispitivanja ...

(četvrtak, 16. avg 2012, 18:35) - anonymous [neregistrovani]

legion extrangere

svaka tehnika i tehnologija moze da zakaze,a dobro obuceni i spreman vojnik nikada.

(četvrtak, 16. avg 2012, 17:29) - bane [neregistrovani]

mnogo,mnogo

mi je zao!

(četvrtak, 16. avg 2012, 17:16) - anonymous [neregistrovani]

Zlokobni zvuk

Cuo se jasno u sred onih noci. Taj se ne zaboravlja. Nikad vise, nadam se.

(četvrtak, 16. avg 2012, 16:34) - anonymous [neregistrovani]

Ето...

а толико су се ругали Северној Кореји што им је ракета завршила у мору! То може сваком да се деси.

(četvrtak, 16. avg 2012, 16:00) - anonymous [neregistrovani]

uups

mozda i protivnicka strana amerike poseduje neke cudne talase koji ometaju elektronske frekvencije.....mozda,