Čitaj mi!

Britanija sve bliža referendumu?

Gotovo polovina Britanaca glasala bi protiv ostanka u Evropskoj uniji, pokazuje anketa koju prenosi portal "EU Obzerver". Iako su i ranije ankete davale slične rezultate, portal ukazuje da sada rastu šanse da se raspiše referendum koji bi najverovatnije rezultirao izlaskom iz EU.

Velika Britanija mogla bi da bude prva zemlja koja će napustiti Evropsku uniju, upozorio je briselski portal na engleskom jeziku EU Obzerver.

Pozivajući se na najnovija istraživanja javnog mnjenja, portal navodi da bi gotovo 46 odsto Britanaca glasalo protiv ostanka u EU, dok znatno veći broj smatra da je ta ostrvska zemlja imala više štete nego koristi od dosadašnjeg članstva.

Sem toga, više od 80 odsto anketiranih odlučno se protivi napuštanju funte i ulasku Britanije u evrozonu.

Iako su i ranije ankete davale slične rezultate, EU Obzerver ukazuje da zbog promenjenih političkih okolnosti rastu šanse da se u dogledno vreme raspiše referendum koji bi najverovatnije rezultirao izlaskom iz EU.

Portal podseća da je britanski premijer Dejvid Kameron tokom izborne kampanje obećavao da će raspisati referendum o ostanku u Uniji, ali je nakon izbora od toga odustao.

Okidač za raspisivanje referenduma mogao bi biti najavljeni pokušaj Brisela da uspostavi čvršću kontrolu nad zajedničkim finansijskim tržištem, čemu se London ogorčeno protivi.

Istovremeno, u Briselu imaju sve manje razumevanja za uporne zahteve Londona da dobije izuzeće od temeljnih zajedničkih standarda u socijalnoj politici i zaštiti ljudskih prava.

"Zamah ka raspisivanju referenduma raste", tvrdi EU Obzerver, uz konstataciju da odnos Britanije i EU sve više podseća na nametnuti brak u kome su obe strane duboko nesrećne.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 16. avg 2012, 06:41) - anonymous [neregistrovani]

@ A šta kažu ostali?

A tek šta kažu Glazgovci, Big Benovci, Londonci, Birmingemci, Svonsanci, Portsmautanci, Temzanci, Londonci, Liverpulci, Notingem Forestanci i slični što se tiče ostanka u Britaniji???

(sreda, 15. avg 2012, 18:44) - anonymous [neregistrovani]

a zato je znaci

izazvana ekonomska kriza kako bi se uniostila eu koja kad bi se posteno udruzila bila jaca od nato snaga...

(sreda, 15. avg 2012, 17:20) - Voroncov [neregistrovani]

Izgleda vrlo logično da slede svoj nacionalni i državni interes

Pa ako vide da nemaju interes za dalji ostanak u EU naravno da će izaći.

(sreda, 15. avg 2012, 16:09) - anonymous [neregistrovani]

Ајмо, ајде, Британци!

Помозите Србији да схвати да су блага ЕУ велика. Ајмо, ајде сви у ЕУ, сви у рај!!!

(sreda, 15. avg 2012, 15:18) - anonymous [neregistrovani]

A šta kažu ostali?

A šta kažu Škoti, Velšani i Severni Irci? Da li su oni za ostanak u Britaniji?