Čitaj mi!

Sukobi sa Kurdima na istoku Turske

U sukobima turske vojske i kurdskih pobunjenika petoro poginulih. Do sukoba došlo blizu granice sa Iranom.

Tri kurdska pobunjenika i jedan turski vojnik poginuli su u istočnoj Turskoj, nedaleko od planine Tendurek, na granici sa Iranom. Do sukoba je došlo u petak, pošto su pobunjenici spalili desetak kamiona u istočnoj provinciji Agri.

U odvojenom incidentu, koji se dogodio jutros, poginuo je jedan turski vojnik a jedan je povređen u eksploziji mine u provinciji Tundželi.

Pobunjenici su pojačali napade u okviru nastojanja da dobiju autonomiju u istočnim i jugoistočnim pokrajinama gde živi većinsko kurdsko stanovništvo.

Istovremeno, neki kurdski i vladini zvaničnici rade na nalaženju rešenja za dugogodišnji sukob u kome je ubijeno nekoliko desetina hiljada ljudi.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 10. jul 2012, 10:41) - Igor [neregistrovani]

nemaju osnovna prava

Zapravo, Kurdi već odavno ne traže političku nezavisnost već samo elementarna građanska prava, npr. školovanje dece u osnovnim školama na svom jeziku, i prestanak teške diskriminacije po drugim osnovama (Kurdi su građani drugog reda, njima su namenjeni samo prljavi fizički poslovi i siromaštvo). Nad Kurdskim političkim partijama se vrši represija, dešavaju se masovna hapšenja, vođe su uglavnom iza rešetaka.

(ponedeljak, 09. jul 2012, 22:54) - anonymous [neregistrovani]

Demokratija

Turska treba da postuje volju Kurda. Vreme je da Turska prekine okupaciju Kurdistana . Cinizam Turske je priznati "kosovu" kao drzavu a kod kuce vrsiti nevidjeni teror nad Kurdima koji traze svoje demokratsko pravo da zive u svojoj drzavi Kurdistanu.

(ponedeljak, 09. jul 2012, 22:03) - anonymous [neregistrovani]

za ovoga breee

Covek samo pita,za razumne interesantno pitanje.

(ponedeljak, 09. jul 2012, 15:53) - anonymous [neregistrovani]

Turska i demokratija

lepo sanjas ali java izgleda drukcije breeeeeeee

(ponedeljak, 09. jul 2012, 13:33) - Crni [neregistrovani]

Turska i demokratia

Ajmo sada, pobunjenicima modernije oruzje u uspostavljanje humanitarnih koridora za dotok modernijeg oruzja opreme i zelenih dolara za pobunjenike,(radi bolje motivacije.)Turskoj zamrznuti imovinu u inostranstvu, UN i Savjet bezbednosti da strogo osudi terorizam nad nenaoruzanim civilima. Turski predsednik bi trebao svakako da podnesne ostavku, a civili bi trebalo da se uvaze kao ravnopravni partneri na koje bi se postepeno prenosila vlast. Ovo sve Turska trazi od Sirije, pa kako to izgleda kada se isto desava u vlastitoj kuci.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">