Čitaj mi!

Brejvik: Nisam neuračunljiv

Anders Brejvik izjavio, pred sudom u Oslu, da on nije osoba koja je opisana u psihijatrijskom izveštaju, kojim je proglašen neuračunljivim. Osamdest odsto izveštaja je laž, rekao je Brejvik.

Norveški ekstremista Anders Bering Brejvik, koji je priznao da je ubio 77 ljudi prošle godine, rekao je danas pred sudom u Oslu da je 80 odsto psihijatrijskog izveštaja, u kome je proglašen neuračunljivim, laž.

Brejvik je, u nastavku suđenja, naveo da je psihijatrijski izveštaj zasnovan na "zlobnim izmišljotinama" sa ciljem da ga predstavi kao nerazumnu i neinteligentnu osobu.

"Ja nisam ta osoba koja je opisana u izveštaju", rekao je Brejvik.

"Sve što sam predstavio je potpuno logično. Ne vidim ni najmanju mogućnost da budem proglašen neuračunljivim", dodao je Brejvik.

U eksploziji bombe, koju je Brejvik postavio ispred sedišta norveške vlade, ubijeno je osmoro ljudi, posle čega je ubio 69 polaznika omladinskog kampa Laburističke partije na ostrvu Utoja.

On je priznao da je počinio zločine, ali ne želi da snosi krivičnu odgovornost za to. Cilj suđenja, koje bi trebalo da traje 10 nedelja, jeste da ustanovi da li je uračunljiv, s obzirom da su sudu dostavljena dva psihijatrijska izveštaja sa potpuno različitim nalazima.

Brejvik (33) je pre dva dana završio sa iznošenjem iskaza, ali danas mu je omogućeno da se ponovo obrati sudu kako bi ubedio sudije da je mentalno zdrav i da ne treba da bude upućen u psihijatrijsku ustanovu.

Petočlano sudsko veće doneće odluku u julu. Ukoliko bude proglašen uračunljivim, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora, a ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vreme.

Ako stručnjaci, međutim, zaključe da je mentalno bolestan, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu do kraja života. Najveći deo norveške javnosti očekuje da Brejvik bude proglašen uračunljivom osobom, s obzirom na njegovo ponašanje tokom suđenja.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 26. apr 2012, 08:54) - nenad [neregistrovani]

On

ima svoje ideje.........

(četvrtak, 26. apr 2012, 06:22) - Dsigi [neregistrovani]

Naopako

Neverovatno, ali ono sto govori najverovatnije i misli. Najbolja opcija mu je da bude uracunljiv, jer smrtna kazna ne postoji u Norveskoj....

(četvrtak, 26. apr 2012, 04:47) - anonymous [neregistrovani]

Pa zar je moguce?!?

Ubiti tolike ljude, priznati zlocin i za to dobiti boraviste u psihijatrijskoj ustanovi ili 21 godinu zatvora! Ne znam ko je ovde ustvari neuracunljiv. Ako ga ne osude na smrtnu kaznu ili dozivotnu robiju, onda mi se cini da su ovi iz pravosudja neuracunljivi.

(sreda, 25. apr 2012, 23:52) - anonymous [neregistrovani]

Pokusaj

Sve sto govori suprotno misli. Krajni cilj mu je sloboda, a naravno prvo neka psijitriska klinika.

(sreda, 25. apr 2012, 22:19) - CortoMalteze [neregistrovani]

Sta ostaje?

Smrtna kazna!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">