Čitaj mi!

Premijerove muke sa jezikom

Najveći izazov novog premijera Belgije Elia di Rupa biće sporazumevanje sa većinom stanovništva čiji je maternji jezik holandski. Di Rupo će verovatno biti prvi belgijski premijer sa francuskog govornog područja u poslednjih 30 godina.

Nakon pregovora valonske i flamanske jezičke grupe, koji su trajali 530 dana, mandatar Elio di Rupo, najzad je na korak od formiranja nove belgijske vlade.

Naime, usled mnogih finansijskih pitanja Belgije sa kojima treba da se suoči, najveći izazov novog premijera, socijaliste Di Rupa, biće sporazumevanje sa većinom Belgijanaca, čiji je maternji jezik holandski.

Di Rupov (60) maternji jezik je francuski, jer je duži period svog života živeo među 4,5 miliona građana Belgije koji govore francuskim jezikom, tačnije.

Novi premijer nije imao prilike da priča holandski, kojim govori 6,5 miliona Flamanaca na severu, te poseduje samo elementarno znanje holandskog jezika. Situacija se promenila, kako navodi AP, kada Di Rupo treba da preuzme premijersko mesto.

"Jasno je da predsednik vlade kome je teško da govori jezik većine stanovništva predstavlja problem", rekao je odlazeći belgijski premijer Iv Leterm.

Di Rupo će najverovatnije biti prvi belgijski premijer sa francuskog govornog područja za poslednjih 30 godina, kao i prvi levičarski predsednik vlade od 1974. godine.

Spor oko budžeta za sledeću godinu bio je poslednja prepreka da bi se šest glavnih stranaka, oštro podeljenih na valonski i flamanski blok, saglasilo oko formiranja vlade. Belgija je postavila rekord u novijoj istoriji sa najdužim periodom bez vlade.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 02. dec 2011, 10:43) - R,Zivkovic,Rotterdam [neregistrovani]

Belgija

Kako se moze primetiti, Valoncima je tesko nauciti holandski jezik, verovatno zato sto su to dva dijametralno razlicita jezika?Nisu na primr:kao kod nas Hrvatski i ili Srpski Makedonski, Slovenacki, koji su priblizni, jer su iz grupe slovenskih jezika.A tu ima dosta i prkosa inata, zasto ja da ucim njihov jezik, neka oni uce moj jezik?

(petak, 02. dec 2011, 08:21) - anonymous [neregistrovani]

Nista strasno

Ni nas kralj ne govori srpski, pa ga to i dalje ne sprecava da daje izjave na istom koje retko ko moze da razume. Mada, cudi me iskreno da Belgijanac da ne zna holandski, jer u mnogim zemljama gde se govori vise jezika, narocito u Belgiji, Svajcarskoj, Holandiji i dr. vecina ljudi, a posebno obrazovani govore svaki od njih.