Читај ми!

Trocifren broj novoobolelih, vakcinacijom protiv četvrtog talasa

Broj obolelih od kovida raste, što ukazuje na početak četvrtog talasa pandemije, upozoravaju stručnjaci. Jedini način da imamo mirniju jesen je ubrzana vakcinacija.

Ukupan broj registrovanih slučajeva u Srbiji je 719.234‬, dok je od posledica koronavirusa od početka pandemije preminulo 7.092 osobe.

Poslednjih dana broj novoobolelih od koronavirusa u Srbiji raste. 

Sve je više polemika u javnosti da li će biti neophodna i treća doza vakcine. Imunolog Dušan Popadić kaže za RTS da niko nikog neće naterati da primi treću dozu vakcine ali da će se izaći s preporukama ko bi trebalo da je primi.

Što se tiče mešanja vakcina, Popadić smatra da to ne može da škodi pacijentu. Ukazao je da je i pored vakcinacije neophodno da se nosi maska zato što, kako je objasnio "ne znamo na koga ćemo naleteti, odnosno ne znamo koju ćemo dozu virusa primiti u susretu s tim osobama".

Nova studija u časopisu Lanset, objavljuje zabrinjavajuće podatke – oko milion i po dece u svetu izgubilo je jednog roditelja ili staratelja u pandemiji kovida 19 od marta 2020. do aprila ove godine.

Više od milion dece izgubilo je jednog ili oba roditelja tokom prvih 14 meseci pandemije, a još pola miliona izgubilo je staratelja, procenjuje se u studiji.

Vlasti u Srbiji najavile su još jedan pokušaj motivacije za one koji ne žele da se vakcinišu protiv korone – lutriju.

Sličan model imale su i neke evropske države i SAD. Poklanjaju se razne stvari – od novca, preko automobila, trotineta, pa do životinja. I dok jedni nagrađuju, drugi nevakcinisanima uvode ograničenja.

Prema pisanju beogradskih medija, glavna premija će navodno biti stan u Beogradu, biće dodeljeno i više automobila "fijat 500L", kao i još vrednih nagrada u vidu turističkih vaučera i popusta u trgovinskim radnjama.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво