Читај ми!

У најтоплијем делу дана измерено и 40 степени, у 19 сати температуре у већем делу Србије изнад 35

Најврелији дан топлог таласа достигао је свој максимум у 15 часова. У то време најтоплије је било у Ћуприји, Зајечару, Неготину, Великом Градишту, Нишу – где је жива у термометру достигла 40. подеок.

Према подацима РХМЗ-а од 19 часова, осим на планинама у већем делу земље температура се није спустила испод 35, па је тако у Сомбору и Ћуприји чак 38 степени Целзијуса.

У Београду је у 15 часова измерено 38 степени, а грађани престонице спас од врућине потражили су на градским базенима и Ади Циганлији. У већини осталих градова у Србији је било још топлије.

Највише температуре у најтоплијем делу дана биле су у Ћуприји, Зајечару, Неготину, Великом Градишту и Нишу, тамо је измерено 40 степени. Један степен мање показивали су термометри у Новом Саду, Кикинди, Смедеревској Паланци, Куршумлији и Крагујевцу

Најпријатније је било на Златибору (31) и Копаонику (26). 

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење због високих температура. Упаљен је црвени метео-аларм, што значи да је време било врло опасно.

При тако високим температурама нарочито би требало да буду опрезни старији, хронични болесници, труднице, којима се саветује да између 11 до 17 часова, не излазе уколико не морају.

Ако негде путујете колима, будите обазриви јер у возилу на врућини нагло расте температура и далеко је већа од спољне температуре ваздуха. Никако немојте остављати децу или кућне љубимце у колима

Стручњаци препоручују да се уноси довољно течности, али да не треба пити ледену воду, као ни заслађене напитке или алкохол.

С друге стране, пожељно је конзумирати одређене намирнице које хладе наше тело, попут краставца, зелене салате, парадајза и лубенице.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво