Читај ми!

Србија под снегом, главни путни правци проходни, саобраћај отежан, очекује се и пад температуре

Снег је током дана падао на подручју Војводине, у западној и централној Србији. Средином дана и после подне падавине су се прошириле на већи део земље и створиле проблеме у саобраћају. Иако су главни путни правци проходни, из ЈП "Путеви Србије" наводе да теретњаци праве проблеме. Апелују на све учеснике у саобраћају да не крећу на пут без обавезне зимске опреме, као и да због лоших временских услова буду посебно опрезни.

Снег још увек пада на југу и на планинама

У касним поподневним сатима снег је у неким деловима земље престао да пада. И даље пада у југоисточној Србији и на планинама. Главни путеви су углавном проходни.
Извештаји Биљане Вранеш, Јелене Терзић и дописника РТС-а

Путеви Србије: Коловози влажни у нижим пределима, на појединим деоницама расквашен снег

Према извештају ЈП "Путеви Србије" од 18 часова, на путевима првог приоритета одржавања коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до пет центиметара на територији Београда, Ивањице, Крагујевца, Новог Пазара, Панчева, Пожаревца, Пожеге, Ужица, Ваљева, Врања, Зајечара. Препоручује се опрезна вожња.

Снега има и на путевима другог и трећег приоритета одржавања.

Напомињу да ситних одрона има на појединим деоницама Ђердапске магистрале и на путевима у клисурама Коренатац и Бован и код Бабиног Зуба.

Непроходни су путеви трећег приоритета Одвраћеница - Преко Брдо и Рашка - Кути - Одвраћеница.

Због најављених ниских температура постоји могућност појаве местимичне поледице на путевима, а поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина, клисура као и на путним објектима. 

Лед је могућ на путевима Барич - Мислођин - Дражевац - Степојевац, Умка - Велика Моштаница - Мељак и Дражевац - Мељак. 

Прилази зимским туристичким центрима су проходни.

"Путеви Србије" саветују возачима да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут, а уколико се одлуче на путовање, треба да возе заиста опрезно и пажљиво.

Снег пада и у Сјеници, Новом Пазару и Рашки

Током поподнева је снег почео да пада и у области Сјенице, Новог Пазара и Рашке.

У Рашки је пало око три центиметра новог снега, а у Новом Пазару један центиметар. 

Сви државни путеви проходни, снег чисти око 1.200 путара

Сви државни путеви првог и другог реда су проходни, као и прилази туристичким центрима и граничним прелазима, изјавио је руководилац одељења за ауто-путеве у ЈП "Путеви Србије" Драган Павковић. 

Тренутно је ЈП "Путеви Србије" у другом степену приправности, што значи да је на рашчишћавању снега ангажовано око 1.200 људи, рекао је Петковић за Танјуг

Истакао је да је ангажовано и око 700 једница опреме за чишћење снега у 196 путних база у Србији, као и да има довољно соли и осталих материјала за посипање коловоза. 

Најавио је да ће ускоро бити рашчишћени и путеви трећег приоритета. 

Апеловао је на возаче да брзину прилагоде условима на терену, а посебан апел упутио је возачима тешких теретних возила да обавезно користе зимску опрему, као и да на деоницама ауто-путева избегавају претицање.

Нормализован саобраћај од Стражевице ка Бубањ Потоку

Саобраћај на обилазници око Београда, од тунела "Стражевица" ка Бубањ Потоку, нормализован је након успореног одвијања, саопштили су ЈП "Путеви Србије".

Проходан пут од Брзећа до Копаоника

Пут Брзеће-Копаоник је проходан. Јак ветар ствара снежне наносе на Јарму.

Висина снега на Копаонику је 87 центиметара, измерено је -12 степени, а снег од поноћи пада непрестано.

Дежурна екипа Крушевац пута на Сребрнцу даноноћно одржава пут проходним.

Видео: РТС

Судари на ауто-путу Нови Сад – Београд код Батајничке петље

Око 11 сати дошло је до више одвојених налетања аутомобила на делу ауто-пута Нови Сад –Београд код Батајничке петље, потврђено је за РТС у МУП-у.

Саобраћај се због тога одвијао успорено, левом траком коловоза.

За сада нема информација о повређенима. 

Момировић: Више од 870 камиона и машина чисти снег

Више од 600 камиона, 270 машина за чишћење снега и 1.000 људи ради на чишћењу снега на ауто-путевима и државним путевима, рекао је за Танјуг министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

"Ставићемо врло брзо ситуацију под контролу. Савет грађанима је да не крећу на пут без преке потребе", поручио је Момировић.

У Београду 90 камиона рашчишћава улице

Због снежних падавина "Београд пут" ради без престанка и на улице је изашло 60 великих камиона, 15 малих и 15 утоваривача, навели су челници града и додали да очекују да све улице буду проходне.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да екипе зимске службе Јавног комуналног предузећа "Београд-пут" раде 24 сата дневно и да се прво чисте саобраћајнице првог приоритета, које морају бити потпуно чисте четири сата од престанка падавина. 

Заменик градоначелника Београда Горан Весић навео је да је на улицама 300 људи који раде на чишћењу снега који пада, па улице још увек нису очишћење, али превентивно се посипа со, јер се, према његовим речима, очекује да падавине престану у поподневним сатима.

Очекује се да ће пасти између пет и 10 центиметара снега, рекао је Весић и додао да ће "Београд пут" остати у истом режиму рада и данас и сутра како би улице биле очишћене за понедељак, први радни дан.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Главни путеви проходни, теретњаци праве проблеме

ЈП "Путеви Србије" саопштава да су ауто-путеви и сви државни путеви првог и другог реда, као и прилази граничним прелазима и планинским центрима проходни за саобраћај.

Наводе да проблем у одвијању саобраћаја праве теретна возила и шлепери и њихови возачи који су на пут кренули без зимске опреме односно са летњим и неисправним пнеуматицима.

Због најављених ниских температура постоји могућност појаве местимичне поледице на путевима, а поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина, клисура као и на путним објектима.

ЈП "Путеви Србије" апелује на све учеснике у саобраћају да не крећу без обавезне зимске опреме, и да због лоших временских услова буду посебно опрезни, поштују ограничења брзине и прилагоде брзину кретања условима на путу.

Снег умерног и јаког интензитета падао је на читавом подручју Војводине, као и у западном и централном делу земље, укључујући и Београд.

Што се остатка Србије тиче, снег тренутно пада понегде и то углавном у планинским пределима.

"У наставку дана очекује се да се та зона са снегом прошири. Средином дана и поподне очекује се снег у већем делу Србије, с тим што би на северу полако падавине престајале", наводе из РХМЗ-а за РТС.

У јужним деловима Србије и вечерас ће падати снег, а за сутра се прогнозирају слабије снежне падавине.

У Београду су после подне падавине престале.

Када је реч о временској прогнози за наредне дане, како наводе из РХМЗ-а, задржаће се хладно време, али без падавина.

"Што се тиче падавина у наредним данима се очекује у брдско-панинским пределима слаб снег", кажу у Републичком хидрометеоролошком заводу.

Ипак биће хладно. Сутра се очекује температура од -1 до 3 степена Целзијуса, а онда наредних дана од -3 до 3 степена.

"У јутрањим сатима биће нарочито хладно са умерним и локално јаким мразем, а најхладније јутро се очекује у уторак", наводе из РХМЗ-а.