Читај ми!

Невреме над Србијом, испаљено 838 противградних ракета - нестабилно до уторка

Веома моћним олујно-градоносним облацима који су данас захватили већи део Србије, према нашим проценама, потенцијално је било угрожено више од 1,1 милион хектара обрадиве површине, па је систем одбране од града дејствовао у пуном капацитету и до поподневних сати испаљено је 838 ракета, каже директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић.

Југослав Николић за Танјуг наводи да је дејствовало осам радарских центара и то Букуља, Бешњаја, Петровац на Млави, Ужице, Сјеница, Крушевац, Кукавица и Фрушка Гора, који су преко мреже од 112 лансирних станица испалили 838 ракета.

"Дејствовало се на микрофизичком плану и тако је спречено стварање крупних зрна града, чиме је кинетичка енергија зрна смањена, а штета минимализована. Њих је у неким општинама било, али са 10 до 20 одсто оштећења и на малим површинама", каже Николић.

Додаје да се на тај начин постигло да штета буде минимална с обзиром на размеру и јачину непогоде и захваћене површине.

Николић наводи да се нестабилно време очекује и током вечери и ноћи и да радарски центри прате стање.

"Нестабилно време очекујемо и сутра и у недељу, па и понедељак тако да можемо рећи да се од уторка очекује релативно стабилно време са ретком појавом пљускова и грмљавине", објашњава Николић.

Када је реч о крајевима који су данас највише погођени невременом, истиче да су то била места из домена радарског центра Ваљево, затим Фрушка гора, Букуља и Бештане.

На територији општине Лучани испаљене 43 противградне ракете

У поподневним сатима невреме, праћено јаком кишом, градом и суградицом захватило је и општину Лучани.

Противградни стрелци дејствовали су са десет противградних станица, при чему су испаљене 43 противградне ракете. Дејствовали су стрелци на станицама: Крстац, Лис, Дљин, Дучаловићи, Марковица, Граб, Горачићи, Каона, Пајовићи и Дубац. При дејству разбијени су нагомилани градоносни облаци, тако да је било суградице у деловима Овчарских села и Дљина.

До појаве града дошло је у Драгачици, нарочито у засеоцима Филиповићи и Ђоковићи, где је дошло до штете на воћним културама, пре свега на јагоди. Такође до града је дошло у јужним деловима Милатовића и на потезу Ливаде.

Правовременим дејством противградних стрелаца, спречена је велика штета на воћним и повртарским засадима, на ширем подручју општине.

Јако невреме праћено градом захватило је и делове Београда. Град је током преподнева падао и у Шапцу. РХМЗ је издао упозорење. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво