Читај ми!

Тодоровић: Биће и кише и грмљавине, а највише сунца, колико је опасно УВ зрачење

Метеоролог Недељко Тодоровић каже за РТС да је "лето стигло" и да ћ индекс УВ зрачења зависи од више компонената. Објашњава и које су разлике између категорија УВ зрачење и индекс УВ зрачења.

Недељко Тодоровић је, гостујући у Београдској хроници, рекао да ће наредних дана, све до понедељка, бити сунчано, у појединим деловима земље биће кише и грмљавине.

У недељу и понедељак очекује се благи пад температуре.

Вечерас не би требало да буде кише у Београду, могуће је, каже Тодоровић, да после 21 час поједине делове града киша само попрска.

"У окружењу, на 50–100 километара, има толико грмљавинских облака да не бих смео да тврдим 100 одсто да неће, кад су ти облаци изоловани и крећу се, имају свој животни век", каже метеоролог.

Лето је стигло, каже Тодоровић. 

Тодоровић је објаснио да не мора да значи да је УВ зрачење јако високо ако је индекс УВ зрачења висок. 

"У последње две-три године УВ зрачење, као једна компонента електромагнетног зрачења Сунца које долази на Земљу је енергетски врло слабо. Зато је било пожељно прошле зиме и лето сунчати се, како би се накупио Де витамин због имунитета, то је природни процес уништавања вируса", истакао је метеоролог.

Објашњава да Сунце још није прорадило са својом пуном енергетском активношћу како би се повећало зрачење.

"Индекс УВ зрачења је израчуната вредност у коју иду компоненте у формули – надморска висина, надморска ширина, да ли је јутро, да ли је дан, зима, лето итд., а једна од компонената у тој формули је сама вредност УВ зрачења, а УВ зрачење се скоро и не мења из дана у дан. Када се догоде експлозије на Сунцу, тада они имају пикове од неколико минута или читав дан, али ретко. При константној вредности УВ зрачења, индекс може бити огроман, али нема УВ зрачења као опасне компоненте. У претходне три године само УВ зрачење је релативно слабо, што не значи да треба лежати на сунцу цео дан", каже Тодоровић.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво