Читај ми!

Климатолог Ђурђевић открива да ли од викенда креће тешка зима са пуно снега

Могући су низови ледених дана током ове зиме, а прве пахуље и у градовима можемо очекивати већ током викенда. А како ће бити за Нову годину?

Закорачили смо у зиму. Климатолог Владимир Ђурђевић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да прогнозе тренутно показују да су веће шансе да ће зима бити топла и блага и релативно сува.

"Прошли смо кроз период који је био релативно сув у току новембра, тако да тај тренд сувог времена вероватно ће се наставити", рекао је Ђурђевић.

Према његовим речима, то не значи да нећемо имати падавине, али ће их у просеку у току зиме бити мање него иначе, тако да је могуће да повремено имамо већу количину падавина и хладан период са можда више снега.

"Ако гледамо целу зиму, у просеку, не би требало да буде страшна хладна зима са пуно снега, људе обично завара повремена промена времена када се нешто драстично промени у односу на неки просек", истакао је Ђурђевић.

Када кажемо блага зима, причамо о периоду од три месеца, а не о појединачним епизодама, какве нису реткост.

А када кажемо страшна зима, климатолог указује да тада мислимо на периоде када максимална дневна температура не пређе нулу и имамо ледене дане.

Дешавало се да десетак дана у континуитету имамо ниске температуре, што је могуће и ове зиме: сезонска прогноза показује да ће зима бити мало топлија од дугогодишњег просека, али треба да се прати средњорочна и краткорочна прогноза из дана у дан да бисмо могли да се спремимо за евентуалне хладне дане.

Време за Нову годину 

Прошле године у ово време такође није било снега, 2018. јесте. Сутра ће бити 12 до 15 степени, али за викенд суснежица.

Рекао је да ће после топлијег дела бити захлађење и током викенда постоје шансе за суснежицу. Веће су шансе да се на југу задржи снежни покривач, али после тога долази отопљење.

"Пред саму Нову годину вероватно нећемо имати снега у нижим пределима, док ће на планинама можда и остати", каже Ђурђевић. 

Захлађење ће бити само за викенд, подвлачи климатолог.

Да ли је тачно: када лето није екстремно топло, зима буде блага

Професор Ђурђевић каже да је то веровање, "не бисмо се обазирали на то".

Иако су сва годишња доба све топлија, прошло лето је на неки начин било благо, нисмо имали температуре веће од 35 степени. Ипак је то изузетак, лета су све топлија.

"А ако се вратимо у 80-те, лета су тада била хладнија", каже Ђурђевић.

Ових дана мирисао је ваздух на зиму. "Квалитет ваздуха није нешто са чиме можемо да се похвалимо", рекао је он.

Многи градови имају превелики број дана када долази до прекорачења, указује Ђурђевић и додаје да је то озбиљан проблем, у Београду такође.

Јуче и данас је био релативно добар квалитет ваздуха у Београду јер је дувала кошава па се ваздих прочистио, нагласио је Ђурђевић.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво