Читај ми!

Обилне падавине, РХМЗ упозорава на локална изливања бујичних водотока

Током јутра и преподнева очекује се киша, а више падавина се очекује у Банату, Поморављу и на истоку земље. У већини крајева више од 30 литара по квадратном метру. На високим планинама могућ и снег. После подне и увече престанак падавина. Због хладнијег ваздуха, очекује се температура до 16 степени.

Данас облачно, ветровито и хладно. Пре подне на југозападу, а после подне и увече и у осталим крајевима постепени престанак падавина.

Хидролог РХМЗ-а Дејан Владиковић рекао је за РТС да је за протекла 24 часа пало између 20 до 40 литара кише, највише на југозападу и западу, на подручју Златиборског, Моравичког и Рашког округа. У Београду је, наводи, пало 20 милиметара кише. 

Према његовим речима, регистрован је мањи пораст водостаја на Ибру, на горњем току Западне Мораве и на реци Лиму. "Ти порасти су у домену мањих. У току данашњег дана ће бити умереног пораста, али ће се смирити хидролошка ситуација", навео је Владиковић.

"Фронт иде ка југу и истоку. У току данашњег дана очекујемо још 20 до 30 милиметара кише, у четвртак следи нови фронт, али са много мање падавина него што су ове тренутне", казао је Владиковић.  

Истиче да постоји могућност изливања само мањих бујучних токова, а што се тиче великих река, ту за сада не видимо опасност. 

Обилније падавине се очекују у првом делу дана у Банату, на истоку и југоистоку земље (локално више од 30 литара по метру квадратном за 12 часова). На високим планинама снег.

Дуваће умерен и јак западни и северозападни ветар. Најнижа температура од 7 до 13, а највиша од 10 до 16 степени.

Захлађење које је захватило Србију донело је први снег ове сезоне на Тари.

Због падавина ће у Београду, Шумадији и на Косову и Метохији на снази бити жути метео-аларм, док је за подручје Баната, Поморавља, источне и југоисточне Србије издато наранџасто метео-упозорење.

Сутра без кише 

У среду суво и мало толије уз делимично разведравање. Ветар слаб и умерен, у скретању на југоисточни. Најнижа температура од 4 до 8, а највиша од 16 до 20 степени.

Променљиво облачно биће у четвртак, а од средине дана местимично са кишом. Ветар слаб и умерен, југоисточни. Најнижа температура од 7 до 12, а највиша од 17 до 21 степен.

Слично време и у петак – променљиво облачно, понегде с кишом. Ветар слаб и умерен, југоисточни. Најнижа температура од 8 до 12, а највиша од 17 до 20 степени.