Читај ми!

Каква нас јесен чека и да ли ће бити михољског лета

Бранко Бијелић, прогностичар из Републичког хидрометеoролошког завода, каже да би и јесен требало да буде топлија и сувља. Наводи да ће бити михољског летa јер се очекује да период од 5. до 18. октобра буде топлији од просека, са температуром од 23 до 27 степени.

Првог јесењег дана претежно сунчано, после подне променљиво, тек понегде краткотрајна киша или пљусак. И даље топло, највиша дневна температура од 26 до 30 степени.

Бранко Бијелић, прогностичар из Републичког хидрометеoролошког завода, каже да би и јесен  требало да буде топлија, као и септембар, октобар и новембар.

Према његовим речима, средње јесење температуре требало би да буду од девет до четрнаест степени Целзијуса.

До 25. септембра очекују се температуре као и сада, од 26 до 30 степени.

У петак на суботу се очекује наоблачење са кишом, пљусковима и грмаљавином, умереним северозападним ветром и падом температуре за седам до девет степени.

У суботу променљиво са температуром од 19 до 24 степена, а током дана биће сунца и услова за краткотрајну кишу. 

Такво време се, каже Бијелић, наставља све до уторка, с тим да ће бити све стабилније.  

На крају наредне недеље, 4. октобра се очекује топлије са дневним температурама од 21 до 26 степени.

Биће михољског лета

Бијелић каже да ће михољског лета бити, јер се очекује да период од 5. до 18. октобра буде топлији и сувљи од просека. Температуре би се кретале у интервалу од 23 до 27 степени.

Како се иде од Михољдана ка 18. октобру, температуре би биле у мањем паду, са једним кишним периодом од 12. до 15. октобра и мањим падом температуре. Крајем друге декаде октобра температуре би биле од 15 до 20 степени.

Последњи пут киша је падала 3. септембра. Бијелић наводи да би од 26. до 29. стептембра требало да буде више кише са количином падавина од 10 до 20 милиметара, локално и до 40 милиметара.

Према његовим речима, до краја октобра се не очекује појава приземних мразева, осим у котлинама и речним долинама и висоравни у западној Србији. 

Лето било толије од просека

Бијелић је навео да је претходно лето у северним, централним и западним деловима Србије било толије од просека, док је у остатку земље било просечно топло време.

Средња летња количина падавина је била изнад просека у односу на вишегодишни просек падавина.

Највиша температура током лета била је измерена 31. августа у Ћуприји од 36,9 степени, док је најнижа температура измерена током јула у Куршумлији – 4,1 степен Целзијусев. 

Јесен у Београду

Јесен је стигла јуче после подне у 15.30. У исто време за становнике јужне Земљине полулопте почело је пролеће.

"Предлажемо телевизији да врши директан пренос пожутелих крошњи и трава у Топчидеру и на Кошутњаку, да бар власници колор телевизора виде како је лепа јесен у нашем граду", говорио је Душко Радовић, српски књижевник и новинар.