Морамо ли да се навикнемо на пљускове и због чега Београд има проблем

У наредних десетак дана на подручју Србије се очекује нестабилно и промењиво време, што значи да ће скоро сваког дана негде на подручју Србији бити пљускови и грмљавине, рекао је за РТС метеоролог Недељко Тодоровић. Истиче да такве временске прилике нису необичне за ово доба године.

Недељко Тодоровић је, гостујући у Београдској хроници, на питање о поређењу јучерашњих падавина и поплава из 2014. године, рекао да је тада био проглашен црвени метеоаларм и да је реч о другачијем типу падавина.

Како је објаснио , јуче су биле пљусковите падавине, а 2014. је велика површина била погођена јаком кишшом.

"Ово су праве летње падавине, релативно уска зона. Јун је летњи месец по свим карактеристикама. Темепреатуре прелазе 25 степени", навео је Тодоровић и додао да је због спарине субјективни осећај да су температуре више.

Истиче да су пљускови редовна појава у овом периоду године и да то није ништа неочекивано.

"Да вас подсетим, сећате ли се поплава у Борчи прошле године", рекао је Тодоровић и навео да је тада за неколико сати пало између 100 и 130 литара по квадратном метру, што је двоструко више него сада.

Објаснио је и да је проблем што је Београд брдовит и онда сва вода која падне на асфалт силази у нише делове града.

До када ће време бити нестабилно 

Навео је да је разумљиво што људи имају сећање и страх због поплава из 2014. године, али подсећа да има делова Београда који су редовно плављени при јачој киши јер им је такав положај.

На питање до када се очекују кише, Тодоровић је указао да прогнозе на дужи рок нису одрживе и да увек постоји одређена задршка. Рекао је да се у наредних десетак дана може очекивати да сваки дан негде на подручју Србије буду пљускови и грмљавине.

Ако се гледа појединачно, рекао је, онда се може десити да негде дан или два не буде кише.

Истакао је да је пљусак од понедељка износио 60 до 70 одсто количине месечних падавина у Београду, али је напоменуо да расподела падавина по деловима града није била уједначена.

Говорећи о прогнози за лето, рекао је да ће оно бити топло и да ће се од јула смањити количина падавина.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво