Следећа недеља увод у лето, какве нас температуре чекају

Климатолог Владимир Ђурђевић каже за РТС да је следећа недеља лагани увод у летњи режим и додаје да ће температуре бити између 25 и 30 степени.

Владимир Ђурђевић је рекао, гостујући у Јутарњем програму, да је валидна прогноза Светске метеоролошке организације која је најавила да ће температуре током лета бити више од просека због топлих мора.

Следећа недеља је лагани увод у тај летњи режим, каже Ђурђевић и додаје да ће доћи до стабилизације времена у току следеће недеље.

"Температуре ће бити између 25 и 30 степени, што су летње температуре, тако да ћемо тада имати осећај ближи летњем. Углавном нас очекује знатно топлије време него што смо имали последњих неколико дана маја, који је иначе био хладнији од просека", напомиње метеоролог.

Лета у Србији постају све топлија и топлија, али није свако лето рекордно, указује Ђурђевић и наводи да је за ово лето шанса од 60 процената да ће бити топлије од очекиваног просека.

Како је објаснио, температура би требало да буде виша за два степена у односу на очекиване вредности.

"У реалном животу, то би требало да значи да треба да имамо један или два топлотна таласа више него иначе", каже метеоролог.

Април је био јако сушан, приметио је Ђурђевић и додао да су зато кише током маја добродошле због пољопривреде.

"То су падавине које су недостајале, ова епизода са хладним временом је била и позитивна", истиче Ђурђевић.