Улица Томија Лапида у Новом Саду

У Новом Саду, откривена улична табла са именом Томија Лапида, израелског публицисте и политичара, рођеног у том граду 1931. године. Након што је преживео холокауст, са породицом је емигрирао у Израел.

Амбасадор Израела у Србији Артур Кол, градоначелник Новог Сада Игор Павличић и супруга покојног Томија Јосефа, Лапида Шуламит Лапид, открили су уличну таблу са именом Томија Лапида у новосадском насељу Ветерник.

На свечаној церемонији, амбасадор Кол је захвалио градоначелнику и Граду Новом Саду што су улици доделили име рођеног Новосађанина.

"Ово је чин пријатељства и признања човеку који је преживео холокауст и постао водећи политичар и новинар у Израелу, мада никада није заборавио свој град и земљу порекла", рекао је амбасадор Кол.

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић изјавио је да је Томи Лапид био грађанин Новог Сада који је отишао у Израел и тамо направио сјајну каријеру.

"Ово је прилика да кажемо колико су нам важни односи са државом Израел, али и да осудимо антисемитске изјаве које су се појављивале у јавности. Све који дају такве изјаве позвао бих да дођу у Нови Сад на обележавање Новосадске рације, да виде шта може да уради говор мржње", додао је Павличић.

"Тими је био Јеврејин, Израелац и поносни Србин. Био је део генерације која је изгубила улицу детињства, а сада му Нови Сад враћа његову улицу. Од срца хвала", изјавила је Шуламит Лапид и нагласила да је њен супруг био самопрозвани амбасадор Србије у Израелу и где год да је боравио.

Томи Јосеф Лапид био је истакнути израелски публициста и либерални политичар. Рођен је у Новом Саду 1931. године, где је провео детињство, а након што је преживео холокауст, са породицом је емигрирао у Израел.

Годинама је радио као новинар у листу Марив, издавач и директор Израелског јавног сервиса. Крајем деведесетих, ушао је у политику и постао посланик у Кнесету, предводећи либералну странку Шинуи. Био је министар правде и заменик премијера у влади Аријела Шарона (2001-2006).

Након обнављања дипломатских односа Израела и Србије 1991. године, Лапид је био глас Србије у израелској јавности и поборник јачања односа две земље. Преминуо је у Тел Авиву 2008. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара