Вода угрожава куће и њиве

Иако радници водопривредног предузећа без престанка раде на одвођењу воде у селима општина Житиште и Нова Црња, велики број објеката је и даље угрожен, а због воде на њивама пољопривредници још не могу да припреме земљиште за сетву.

Црпне пумпе Јавног водопривредног предузећа „Средњи Банат" раде без престанка, а на четири локације у општинама Житиште и Нова Црња копају се одводни канали. И поред тога, вишак воде и даље угрожава њиве и куће у насељима.

На сваком кораку у средњобанатским општинама Житиште и Нова Црња приметне су последице обилних падавина и бујања подземних вода.

Кућа Милице Шупић у Међи скоро је неупотребљива, јер је због велике влаге пао зид од набоја. "Сада живим у једној просторији и надам се да се преостали део куће неће срушити", каже Милица Шупић

У селу Међа  је доста старих објеката грађених од земље, који неће дуго издржати. До сада су се срушиле три куће, углавном трошне и давно зидане. Таквих је много у селу и ако се земљиште не просуши, може се урушити још неки објекат, рекао је Драган Пушара, секретар месне заједнице Међа, истичући да су урадили оно што је у њиховој моћи. "Ми смо прокопали канале кроз атар и тиме смо значајно заштитили њиве, али и само насеље."

Спасавање сетве

Да би решили велике проблеме са поплављеним њивама у непосредној близини Житишта, на потезу ка селима Равни Тополовац и Торак, почело је копање одводног канала. Он треба да одвуче вишак воде са око хиљаду и по до две хиљаде хектара обрадивих површина. Само, ова мера јавног водопривредног предузећа "Средњи Банат" не може решити све проблеме ратара.

Душко Кочалка, помоћник председника општине Житиште, препоручује да се пољопривредници и сами ангажују, да ископају мале канале и изведу воду из својих њива, јер механизација Водопривредног предузећа не може стићи до свих. "Проблема има и са власницима њива који не дају сагласност да се преко њихове земље копа канал, што нам додатно отежава решавање проблема одводњавања", истиче Кочалка.

Ако су канали празни, онда "шлицовање" може помоћи, објашњава Крста Раданов, пољопривредник из Српског Итебеја, али ако су канали запушени, онда нема никакве користи од копања малих канала. "Пролећна сетва ће сигурно каснити, а биће и површина где се неће ни сејати", каже Раданов и додаје да у његовом селу на 60 јутара ораница "лежи вода".

За копање око пет километара канала и пратећу инфраструктуру, пропусте испод пута и црпне пумпе у Житишту су обезбедили око 20 милиона динара. И поред тога неизвесно је да ли ће се земљиште просушити и када ће ратари моћи да почну пролећну сетву.

И у селима зрењанинске општине има проблема с вишком воде. Елемир је и  даље угрожен, а у Лукићеву је поплављена половина башта, зграда локалног фудбалског клуба "Младост"  окружена је водом, а део фудбалског терена поплављен.

Вода нема куда да отиче и једини начин да је се мештани реше је копање одводног канала дугог око пола километра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара