На суду због рекламирања спортског клуба

Прекршајни суд у Пироту осудио је опоменом Александра Петровића, председника аикидо клуба "Теншин" због тога што је на школи лепио плакате у којима рекламира свој спортски клуб.

Александра Петровића, председника аикидо клуба "Теншин" из Пирота, Прекршајни суд прогласио је одговорним и осудио га опоменом, због тога што је на школама лепио плакате којима  се  промовише активност клуба.

Тиме што је лепио оглас у коме се деца позивају да тренирају аикидо у његовом клубу, Петровић је прекршио Закон о оглашавању.  Суд је поступио по пријави републичког тржишног инспектора  за пиротски округ Драгане  Мијалковић, коју је она поднела још у марту прошле године. 

Александар Петровић, дипломирани грађевински инжењер из Пирота, оснивач и председник клуба "Теншин",  каже да пресуду није добио и истиче да неће прихватити никакву одговорност, јер сматра да је за децу бављење спортом корисно. Он каже да је на свим основним школама лепио плакате којима је позивао децу да се баве аикидом, нудио контакт телефон и обавештавао их о терминима тренинга.

 

"Сматрам да је аикидо веома користан за развој деце, и у физичком, и у менталном смислу, и не видим у чему је моја грешка. Ипак сам ја овде некакав педагог и усмеравам децу на нешто добро у животу. Није аикидо пуко бацање на струњачу и вежбање склекова. Он има много дубљи смисао", објашњава Александар Петровић.

Оглашавање у школама забрањено је законом

У Тржишној инспекцији у Пироту наглашавају да је пријава против Александра Петровића поднета у марту прошле године, у оквиру акције коју је покренуло Министарство трговине, с циљем да се заштите малолетници и спречи да се у вртићима и школама масовно оглашавају разне агенције, школе и спортски клубови. Инспекторка Драгана Мијалковић поднела је пријаву због кршења члана 85 Закона о оглашавању.

"Закон изричито наводи да је забрањено оглашавање у школама и предшколским установама, осим ако огласна порука служи заштити општег интереса малолетног лица и ако не препоручује конкретног даваоца услуга. То није пријава ни против спота ни против бављења деце спортом, већ пријава против оглашавања конкретног спортског клуба", каже Слободан Тодоровић, шеф одсека Тржишне инспекције у Пироту.

Аикидо федерација Србије и Спортски центар Пирота пружили су подршку Александру Петровићу и његовом клубу. Ненад Ђорђевић, директор Спортског центра каже да је дугогодишња пракса свих клубова у Пироту да термине својих тренинга оглашавају на огласним таблама школа. Због тога су, наглашава Ђорђевић, запрепашћени овом одлуком и спремни да помогну, уколико Александар буде осуђен новчано.

У Прекршајном суду у Пироту потврђено нам је да је Александар Петровић проглашен одговорним, али да му је изречана само опомена. Петровић истиче да пресуду још није добио, али да неће признати никакву одговорност, јер је то против његових моралних и животних начела.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се