Махала на јеврејском гробљу

Када ће бити решено питање смештаја за Роме који деценијама живе на Јеврејском гробљу у Нишу, још се не зна. Студија о њиховом исељењу, у складу са Програмом људских насеља Уједињених нација, урађена је пре две године.

Иако су Град Ниш и УН-ХАБИТАТ Програм људских насеља Уједињених нација још 2009. године урадили студију о исељавању Рома са Jеврејског гробља и уређењу целог комплекса, до данас се ништа није променило.

На Jеврејском гробљу у Нишу деценијама живе Роми, а невладине организације подсећају да је интеграција Рома један од услова за улазак у Европску унију.

Јеврејско гробље које се на том месту налази већ три и по века требало би, према пројекту ХАБИТАТ-а, да постане меморијални центар.

Многи споменици налазе се у ромској махали, која се претходних тридесетак година ширила из дана у дан. Неки су уништени или чак зазидани у темеље нових кућа баш као у дому Далиповића.

"Кућа у којој смо раније живели била је у катастрофалном стању и зато смо је мало по мало сређивали. Испред куће је постојао још један споменик који је зацементиран", каже Фикрија Далиповић и додаје да би волела да се исели из ове махале и да њена породица живи као и сви остали.

Осман Балић, први човек невладине организације "Јуром центар", истиче да би тај проблем коначно требало решити и без обзира на захтеве Европске уније.

"Становници насеља на јеврејском гробљу свесни су о каквом је споменику реч, али су се стицајем разних околности ту населили", каже Балић и истиче да је јеврејска заједница толерантна и да сматра да су се стекли услови да цео пројекат коначно заживи.

Болна тишина нишких Јевреја

Данас у Нишу живи педесетак Јевреја који, нажалост, нису желели да говоре о проблему јеврејског гробља, јер је, како су рекли, то за њих исувише болна тема.

Педесет година о гробљу нико није водио рачуна, преко споменика бацано је смеће и свакојаки отпад, а ту се изливала и канализација. Каменим плочама са споменика поплочане су и стазе између појединих кућа.

Једна породица уселила се у капелу испод које се налази гроб чувеног нишког рабина Рахамима Нафталија Гедаље. Његов саркофаг служи им као сто у дворишту.

Генералним урбанистичким планом из 1995. простор Jеврејског гробља је заштићен и предвиђено је да се очува као меморијални комплекс јеврејске заједнице у Нишу.

Интеграција ромске заједнице

У Градској стамбеној агенцији, две године након доношења опсежне студије, тврде да је најпре потребно да Скупштина града Ниша донесе урбанистички план.

Директор Градске стамбене агенције Миодраг Пешић наводи да постоје обећања и министарстава и различитих фондова Европске уније који би били заинтересовани за финансирање тог пројекта. Он је рађен са идејом интеграције, а не сепарације ромске заједнице, истиче Пешић.

После доношења Генералног урбанистичког плана, потребно је донети детаљан регулациони план и припремити цео комплекс за изградњу. Према пројекту неке куће би требало да остану, док би Роми из неусловних објеката били исељени. На комплексу од 20 хектара требало би да се гради савремено насеље. Идеја је да у непосредној близини јеврејског гробља не живе само Роми.

Грађани Ниша са којима смо разговарали о томе имају различито мишљење: неки кажу да не би пристали да живе у истој згради са Ромима, а други тврде да им то не би сметало и да припаднике ромске заједнице не сматрају другачијима од себе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 11. мар 2011, 14:13) - Aspalathos [нерегистровани]

tragična sudbina

Tragična sudbina je kroz istoriju povezivala Rome i Jevreje i u ŽIVOTU i u SMRTI. Želim sabraći Romima da im se što pre obezbedi pristojan smeštaj. Bahtalo Romalen!