Читај ми!

Које су предности и мане вештачке интелигенције у свакодневици

У којој мери уплив вештачке интелигенције у различите друштвене делатности утиче на живот обичних људи, какве предности и мане са собом носи четврта индустријска револуција, и на који начин ефекте развоја нових технологија осећају људи у Србији?

Уметност у продукцији вештачке интелигенције, звучи као научна фантастика, али је данас наша реалност. Користећи софтвер „Стејбл дифјужн” (Stable diffusion), чија база садржи више од 500 милиона фотографија и цртежа, Новосађанин Владимир Мориц, дошао је до музичког спота за неколико сати.

Владимир Мориц, музички продуцент и композитор каже: „Ми смо му дали текст шта желимо да се појави у видеу, а он је сам остало сањао”.

Највећу предност види у томе што ће програм поставити границу између уметника и оних који то нису.

„Са пуним правом АИ треба да преузме примат над таквим уметницима под знацима навода, који буквално само са два клика покушавају да генеришу садржај и да се тиме хвале, за разлику од некога ко посвети цео свој живот уметности”, додаје Владимир Мориц, музички продуцент и композитор.

Оптимизација сајтова један је од уносних послова на интернету од којег данас живе и многи у Србији. Део процеса подразумева писање текстова са кључним речима, на основу којих желите да рангирате одређени сајт. Недавно се појавио чет GPT, најбржа растућа платформа на тржишту, која овакве текстове генерише за мање од минута.

„То је довело до отпуштања писаца у сектору, фокус је сада на уредницима тих текстова. Многе фирме се одлучују за тако нешто због уштеде времена, али и новца. Што се мене тиче, моја фирма не користи АИ текстове, јер сматрамо да заиста нису довољно доброг квалитета, а и не желимо да ризикујемо репутацију наших клијената. Ако код нас неко покуша да подвали АИ текст, што се нас тиче, то је услов за отказ”, наводи Немања Маринков, власник агенција за оптимизацију сајтова.

У Институту за вештачку интелигенцију Србије у току је реализације пројекта који се односи на семантичку претрагу, што је први степен у процесу креирања паметних чет ботова.

„Ви на тај начин, долазите до алгоритма да се на основу упита који је изговорен у облику природног говора да проналазите релевантне документе са информацијама које су значајне за вас и онда после да их извлачите и да генерише одговоре на постављени упит”, истиче Драгиша Мишковић са Института за вештачку интелигенцију Србије.

Машине уместо људи већ доносе и оне најтеже одлуке. У јануарској анкети која је спроведена међу 300 лидера из сектора људских ресурса америчких компанија, 98 одсто њих признало је да користи софтвер како би донели одлуку о отказима, што отвара питање етичности. 

„Чини ми се да вештачка интелигенција ту прави одређену мимику онога што иначе човек ради, оно што је ту заправо проблем јесте генерално организација друштва у неолибералном глобалном капитализму која једноставно не мари за човека као појединца где ће АИ бити само продужена рука тога”, сматра Милош Миладинов, професор филозофије.

Будућност ће показати право лице вештачке интелигенције, иако обрисе њених могућности већ сада можемо осетити кроз коришћење различитих пословних модела до развоја научних истраживања.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво