Читај ми!

Шта угрожава највећу колонију белих рода у Новом Саду

Највећа гнездећа колонија белих рода у овом делу света, годинама дом проналази на стубовима једне недовршене грађевине у Новом Саду. Власници објекта представили су план регулације који обухвата овај простор, а који је прошле недеље усвојила скупштина града. То је, међутим, изазвало забринутост Друштва за заштиту птица, који градњу у овом делу виде као претњу по станишта строго заштићене врсте. Власници кажу да радове још увек немају у плану.

Због близине депоније и воде, прво гнездо, овде су свиле 2014. године. Прошлог лета, стручњаци за заштиту птица, на стубовима су избројали више од 30 гнезда и 150 јединки. Роде се враћају за мање од две недеље, али питање је колико ће дуго још уживати станарско право.


"Цео тај феномен рода које живе на објекту постао је својеврсан бренд, односно заштитни знак Новог Сада. И нешто што новосађани изузетно воле. Ми смо чули да постоји намера да се објекат приведе намени и да се он можда поруши, неки нови направи, али подсећам да по закону о заштити природе. Бела рода је строго заштићена врста и било какво уништавање њеног гнезда и њеног станишта, није дозвољено, посебно не, наравно у периоду гнеждења", наглашава Милан Ружић, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.


Завод за заштиту природе представио је услове које морају поштовати будући инвеститори.


"Једно од њих јесте премештање гнезда док роде нису ту или када роде оду, након сезоне гнеждења на сигурну локацију, таквих искустава већ имамо. И то смо из тог разлога предложили, друго је техничко решење које би могло очувати роде на истом објекту, не његово крову. У сваком случају, гнезда не могу да буду срушена, нити колонија на неки начин уништена 4:10" истиче Марко Туцаков из Покрајниског завода за заштиту природе.


У случају селидбе оволике колоније, нашли би се пред задатком са којим нико до сада није имао искуства.


"Знамо да тамо све мање места има јер се све више гради, са друге стране роде су врло тврдоглаве. И ако им неко склони гнездо, оне настоје да дођу буквално на исти стуб, на буквално исто место, јер оне јако воле место где су се родиле или где су претходно имале своје гнездо и своје младунче, додаје Ружић.


За селидбу, бар за сада, нема разлога. Извесно да ће се роде и ове године вратити у свој завичај, јер власници компанија у чијем је поседу земљиште и објекат, тврде да још увек немају у плану изградњу било каквих грађевинских објеката на овој локацији.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара