Књажевац: Марко прави фигурице као фабричке играчке

Марко Ракић, ученик трећег разреда гимназије у Књажевцу, сваки слободан тренутак користи да израђује скулптуре инспирисане ликовима из видео-игрица и цртаних филмова. Прву фигуру направио је од пластелина као четворогодишњак, када је на телевизији видео рекламу за једну играчку.

Фигурице које Марко ваја од глине обрађене су до најситнијих детаља и ако се добро не загледа, ни по чему се не разликују од фабричких играчака.

"Од када сам почео, направио сам већ више од хиљаду фигура. Већина њих је од пластелина, те старе фигуре које сам правио као мали, али за њих ми је требало много мање времена, могао сам да их направим по десет за сат времена", каже Марко Ракић.

Када буде задовољан направљеном фигуром, Марко јој коначни изглед даје пажљивим бојењем и завршним лакирањем.

"Ово је лик Барон О Хел из игрице Дум. Тренутно сада радим неке детаље око главе и користим најобичније акрилне боје. Ово је из игрице Скорн, која је, заправо, наша српска игрица и јако ми се свиђала па сам некако хтео и да јој се посветим, направио сам тог главног лика", објашњава Марко.

За оно чиме се већ дванаест година бави Марку највећу подршку пружају његови родитељи.

"Мени је најдража ова фигура, коју смо искористили после за његову торту за седамнаести рођендан", каже Марија Ракић, Маркова мајка, а Владимир Ракић, Марков отац додаје: „Ја се надам да ће у будућности да можда ово буде нека полазна тачка за можда неки његов будући позив, у сваком случају."

Вајање минијатура у глини Марко још увек доживљава као свој хоби, који, како каже, може да се претвори и у неку врсту фриленс посла. Ипак сигурност у некој даљој будућности види у наставку школовања, али не на ликовној академији већ на неком техничком факултету.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара