Краљево: Проблем саобраћајнице због експропријације

Краљевачка породица месецима се бори против одлуке државе да јој на делу имања прогласи јавни интерес и изврши експропријацију како би ту саградила саобраћајницу. Тренутно, кроз њихов посед пролази део макадамског пута којим се деценијама пролази и води до неколико домаћинстава. Међутим, локaлна самоуправа процес експрорпијације започела је на само неколико десетина метара од 4 километра планиране саобраћајнице и то на основу Плана генералне регулације који управо мења.

Улица Косте Абрашевића у Рибници у новембру 2021. пресвучена је новим асфалтом. За то је локална самоуправа добила сагласност власника парцела којима улица пролази. Ипак, асфалт је прешао и на део пута који се налази на поседу породице Пузовић.

 

"Да се не лажемо људи, сваком је у интересу да дође асфалт до куће овде. Али највећи проблем је био што нико, из дирекције, из општине није дошао и питао - људи то је приватна земља, јел смемо да асфалтирамо", истиче Милан Пузовић, из Рибнице.

Пузовићи су тражили да се плац врати у првобитно стање и њихов посед поново омеђи. То је и урађено.

Крајем 2021. локална самоуправа покреће процедуру утвђивања јавног интереса и експроријације земљишта на коме се налази пут који у овом тренутку води до шест домаћинстава. Влада у септембру утврђује јавни интерес, а Пузовићи улажу жалбу Управном суду.

Основ за утврђивање јавног интереса је важећи План детаљне регулације који је предвидео да овом трасом прође саобраћајница дуга око четири километра и широка пет и по метара.

"Они су само јавни интерес прогласили од овог дела педесет метара. Тим делом би нама срушили буквално једну трећину легализованог објекта. Што тог тренутка кад смо легализовали кућу нису нам рекли, еј људи па ту је предвиђена саобраћајница пет и по метара", додаје Милан Пузовић, из Рибнице.

Пузовићи сумњају да их је у ову ситуацију довело и то што су тражили да се асфалт уклони са земље која се налази уз домаћинство породице градске већнице са којом имају нарушене односе.

"Ми имамо 89 ставки које се тичу експропријације. Можда у свакој од тих ставки негде живи нека градска већница или неки функционер. Не треба ствари тако гледати. Ми не можемо ни за други градски прстен да прогласимо одједном пут на целој дужини, зато што решавање имовинско правних односа је изузетно дуг поступак. Ово се ишло буквално од осовинске тачке до осовинске тачке", наводи Марица Мијајловић, директорка Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем.

У тренутку када се покреће процес утврђивања јавног интереса, ради се Нови план детаљне регулације Рибнице. Прошле недеље он се нашао пред одборницима са великом саобраћајницом на другој локацији и без уцртане спорне улице. Посланик владајуће већине на седници је предложио да се та улица у дужини од 50-ак метара ипак врати у план кроз исправку техничке грешке. На то је реаговала опозиција.

"Да ли смо погрешили број парцеле? Да ли смо погрешили број куће? Да ли смо погрешили име улице? Имамо ли словну грешку? Уцртавање једне улице не може бити техничка грешка, поготову што је план прошао све процедуре", истиче Иван Матовић, шеф одброничке групе „Староседеоци" у Скупштини Краљева.

Увођење техничке грешке, кажу у владајућој већини, један је од разлога што за план није гласао ни део њихових одборника.

"Одборници у Скупштини града Краљева нису били довољно упућени, имали су нека питања на основу којих стручне службе и људи који су предложили измену нису им дали довољно добар аргумент и довољно добар одговор и самим тим су хтели да остану уздржани, а многи гласали против док се таква тачка дневног реда не расправи", сматра Стефан Аџић, шеф одборничке групе СНС-а у Скупштини Краљева.

До тада је на чекању и плански документ који се односи на шест стотина хектара приградског насеља Рибница и који дефинише где ће се, између осталог, градити нови вртић, стамбене и пословне зоне.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво