Зашто је снег добродошао воћњацима у овом тренутку

На подручју Јабланичког округа воће се гаји на око 8 хиљада хектара. Најзаступљеније су вишња и шљива. После пролећних 20 степени средином јануара, снег и нешто ниже температуре ових дана добродошле су свим воћарским културама јер су зауставиле вегетацију.

Плодна земља и воћарска традиција увећавају површине у поречком крају. Доминира вишња за коју су се определили Јасмина и њен супруг Зоран. Из године у годину ничу нови засади упркос огромним улагањима и погледу непрекидно упртом у небо.

 

"Сваке године нам зависи од временских услова, да ли ће бити града, да ли ће бити мраза, да ли ће бити неких других временских непогода. Дешавало се да и од велике олује буде ишчупано дрвеће. Ова зима је блага, са мало падавина, што ће вероватно неповољно утицати на род", каже Јасмина Тодоров, произвођач вишње из Кукуловца код Лесковца.

Вишња, крушка, јагода. Породица Маринковић воће гаји на 3 хектара. Кад му се посветиш, кажу, враћа добрим родом. Вишњици су спремно дочекали први снег. Стигао је у последњем тренутку.

"Кам да је снег већ пола метра то би било боље за нас јер воћка би мање набубрела. Орезано је све, чекамо само прскање и ђубре је стављено и вештачко и стајњак", истиче Стојан Маринковић, воћар из Кукуловца код Лесковца.

Мало је падавина било ове зиме, а у јануару и 20 степени у плусу. Температуре око нуле зауставиле су вегетацију. Воће је сада у добром стању, истичу стручњаци.

"Ове снежне падавине сада надоместиће ту дубинску влагу која је битна што се тиче воћарске производње. Ја слободно могу рећи да 50% акумулације дође током снежних падавина. Сад немамо никаквих оштећења на воћним културама, топло време је допринело, дошло је до тог лаганог бубрења пупољака, све је то мало смањило праг отпорности диференцираних цветних елемената. Сад на пример, не дај Боже, да имамо неки зимски мраз од неких -15 степени, могло би да направи оштећења, да дође до измрзавања воћарских култура", наводи мр Александар Митић, из Пољопривредно саветодавне стручне службе Лесковац. 

Април без мраза и благодетне мајске кише, прижељкују воћари. Сада је најважнија квалитетна резидба.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи