Како јагодински основци обележавају Светог Саву

У част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства у школама Србије, цела седмица је у знаку Светог Саве. Великом српском просветитељу биће посвећене свечане академије и сечење славских колача на школским славама.

Принц и монах, књижевник и радник, вешти дипломата и светитељ много врлина у лику Светога Саве, који је и после неколико векова национални симбол и духовни заштитник Срба. О његовом животу учи се од првих школских дана, па не изненађује што деца у Јагодини са радошћу припремају приредбе и рецитале, да се на Савиндан, у најбољем светлу представе својим вршњацима и родитељима.

"Деци је најзанимљивије детињство Светога Саве па затим његов одлазак на Хиландар,боравак на Хиландару,помирење своје браће", каже Виолета Јоксић, учитељица.

Син српског жупана Стефана Немање одрекао се световног живота и замонашио на Светој Гори веома млад. Бавио се просветитељским радом преносећи верске и световне поуке,а издејствовао је и аутокефалност српске цркве.Бројна су питања ђака о животу Светог Саве.

"У старијим разредима то већ буду озбиљнија питања везана за монаштво,како се они то не жене,како на Свету Гору не иду жене и тако даље,тако да има разних питања", каже Стефан Васиљевић,вероучитељ.

Свети Сава сматра се зачетником српске средњовековне књижевности, те је и заштитник просветних установа.

"Обележавамо на стари и традиционалан начин јер смо имали трогодишњу паузу а управо је један од најлепших начина, жива реч и жива слика а то је светосавска приредба", Сања Прибаковић, директорка ОШ „Рада Миљковић".

Као школска слава Свети Сава у Србији се слави од половине 19.века. Прилика је да се на тај дан покаже знање о животу просветитеља и државника чији живот инспирише и данашње генерације.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво