Читај ми!

На свом имању на Тари студент из Ужица направио СОС еко-брвнару

Плени природном лепотом, али Тара уме зими да покаже и своје сурово лице, када се због мећаве поједи планинари или путници-намерници нађу у невољи. То је био основни мотив за једног студента из Ужица да изгради СОС еколошки бунгалов, који ће бесплатно моћи да користе и невољници и љубитељи природе.

Природна лепота која мами многе туристе – Тара. Снег још није освојио ту планину, али у појединим деловима га има сасвим мало, довољно да укаже да је природа непредвидива. Михаило Панић, који то планинари од детињства, зато је одлучио да на свом плацу направи СОС брвнару, за невољнике да пронађу спас од мећаве.

 

"Чистио сам труло грање, оборена стабла, врхове ових брвана, врхове балвана које су већ шумари однели. Оставили су само те врхове, које сам ја извлачио са дна плаца, скидао сам им гране", каже Михаило Панић, планинар из Ужица.

Наоружан вољом и упорношћу, природни материјал препуштен труљењу, искористио је за еколошку брвнарицу, која може спасити нечији живот.

"Први пут ми је деда дошао, помагао. Тад смо кренули да одвајамо то грање. Одвојио сам са доњег дела плаца сам доста тих стабала и онда је дошао другар један из Косјерића да помогне. Извлачили смо та стабла два дана. Извукли смо ту довољну количину, колико је било потребно за ове зидове. А што се тиче саме кровне конструкције, њу сам морао да расклопим са срушене штале у Пријепољу, па да је дотерам овамо", додаје Михаило Панић.

Није велика, али је бесплатна, било невољницима или заљубљеницима у лепоте Таре. Смештај је скроман, али практично има све што је потребно за преживљавање.

"Има мало изнад седам квадрата, што сам ја прорачунао да ми је довољно за два кревета. С тим што сам на крају дошао на идеју да направим тај неки трећи помоћни и шпорет. Тако да је то довољна квадратура да се преноћи за тај боравак за прву помоћ, зато се зове СОС еко-бунгалов", истиче Михаило Панић.

Тако је Тара добила необичан објекат, али Михаило има намеру да одбачену грађу искористи да направи још неколико СОС кућица. Нада се да ће мотивисати и друге планинаре да искористе природне ресурсе и направе објекте, који могу спасити живот.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи