Благовремено тестирање и одговарајућа терапија за несметан живот са сидом

Број инфицираних вирусом ХИВ-а у свету је око 34 милиона, а до сада је од сиде преминуло више од 25 милиона, подаци су Уједињених нација и Светске здравствене организације. У Србији око 3.000 особа живи са овим вирусом.

Од када је откривен, вирусом ХИВ-а инфицирало се око 60 милиона људи у свету. У Војводини је од 1985. године, 850 људи инфицирано ХИВ-ом, тренутно их је око 650. Иако наука већ деценијама није пронашла вакцину, напредовала је терапија, која је ефикасна уколико се вирус открије на време.

Некада смртоносна, али данас, инфицирани ХИВ-ом могу значајно да продуже животни век. Зато је и ове године, на Светски дан борбе против ХИВ-а главна порука - тестирајте се.

Недавно је Центар за контролу болести Сједињених држава објавио да је 40 посто инфицираних Мајмуским богињама, имало и ХИВ инфекцију за коју нису знали. И Светска здравтвена организација упозорава да су ове особе под повећаним ризиком.

"Они су у много већем ризику од озбиљних последица Мајмуских богиња. Заправо, када погледамо пацијенте који су хоспитализовани, многи од њих нису примали терапију за ХИВ. Зато је веома важно да особе које живе са ХИВ-ом имају приступ терапији и котролишу инфекцију", каже Др Кетрин Смолвуд из Светске здравствене организације.

Тестирање на ХИВ, али и друге полно преносиве болести можете обавити сваки дан у Институтима за јавно здравље широм Србије. Бесплатно је и поверљиво, обавља се без здравствене књижице, само уз ваше иницијале.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво