Како ће изгледати центар за даровиту децу младе у Шапцу

Шабац ће добити Научни центар за младе таленте. Стари и неусловни објекат на Летњиковачком брду биће реконструисан и претворен у павиљоне за едукацију и развој потенцијала даровите деце.

У Парку науке, Петар Поповић, ученик Шабачке гимназије, и учи и одмара се. Математику и физику заволео је у основној школи. Са још пет талентованих и вредних вршњака, представљаће нашу земљу на Међународној јуниорској научној олимпијади у Колумбији.

"Радујем се олимпијади јер ћу упознати нови континент и нову државу и дружити се са другарима из целог света, такође, радујем се и отварају новог Научног центра у Шапцу, јер ћу ту стицати нова знања", каже Петар Поповић, ученик Шабачке гимназије.

На старом објекту, између осталог, биће замењена сва столарија и кров. Научни центар имаће кабинете за физику, биологију и хемију, мултимедијалне учионице и 14 трокреветних соба.

"Жеља нам је да град Шабац буде центар науке и да просто утичемо на те младе људе који су талентовани, надарени да те све своје потенцијале које поседују изграде на најбољи могући начин, развићемо програме који ће бити атрактивни, који ће бити надоградња свега што они раде у својим школама и спремити их за домаћа и међународна такмичења, али пре свега омогућити да научно размишљају", наводи Александар Пајић, градоначелник Шапца.

У Научном центру биће организовани тематски програми за предшколце и ученике основних и средњих школа.

"Пројекат Научни центар "Фабрика идеја за 21. век" одобрен је за финансирање у оквиру ЕУ ПРО Плус, финансира се делом средствима ЕУ, а делом из буџета града Шапца, укупна вредност пројекта је 375.000 евра и пројекат се бави даровитошћу и даровитима на шта смо јако поносни", каже Ана Маринковић, руководилац пројекта.

У реконструисаном објекту, између осталог, биће организован летњи Математички камп као и сајам поводом Међународног дана даровитих.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи