Читај ми!

Ко је вила са Детелинаре која улепшава живот другима

Новосађанка Маја Радаковић, трећу годину заредом, исцртава новогодишње мотиве по улазима комшијских зграда, уз један племенит услов, да уместо хонорара за свој рад, новац буде дониран за лечење болесне деце. Хумани гест покренуо је и њене суграђане, који су подржали њену мисију.

Годинама уназад, Маја је покретач многобројних хуманитарних акција, због чега је у свом комшулуку позната као Вила са Детелинаре. Када су пандемијске мере, онемогућиле организацију хуманитарних базара за помоћ болесној деци, пронашла је нови начин.

"Забрањено је било да се изађе на улице и да се прави базар, и онда она није знала како ће и на који начин да помогне тој деци, онда је осликавала своје прозоре, и каже - мама ја сам дошла на идеју, какву идеју? Каже - ја ћу урадити оно што многи неће урадити? Ја кажем- шта? Она каже - осликаваћу улазе за малог Оливера", објашњава Гордана Галчић, Мајина мама.

Празници стижу, тренутак је, каже, да се осврнемо око себе и улепшамо живот другима.

"Прве године кренула сам сама са децом, после тога ми се придружио другар Владимир, онда су дошли ту Валерија, Даница, Јелена, Ивана, и тако сад осликавамо, свако ко стигне, ко када може, од обавеза, све зависи, од деце, сви имамо децу, породицу и тако", каже Маја Радаковић, организатор хуманитарног осликавања.

Сада имају само један циљ, да сакупе што више новца за лечење седмогодишње Анђелије Јарановић која болује од церебралне парализе. У том подухвату, посебно је важна помоћ Мајине ћерке Лене.

Лена највише воли да црта ирвасе, како каже, сто пута је помогла мами.

Када не стоји иза стаклених врата са четкицама у руци, Маја обавља још један племенит посао- лични је пратилац детета са посебним потребама.

"Одлучила се да буде и наш пратилац јер је хуман човек, прво што сваку ту ситницу види, запази, а хуманост креће од куће прво, јер самим тим је и Гоца била та особа која је била пратилац", каже Марина Такић, мајка девојчице.

За свој хуманитарни рад, Маја је добила и признање Херој улице, за који су је номиновали грађани насеља Детелинара. Више од свега јој ипак значи помоћ до циља, и зато апелује на све да пошаљу бар једну поруку са 1142 на број 3030, за Анђелијино оздрављење. 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво