У земљу улази неколико десетина миграната дневно, у прихватним центрима има места

Због растерећења прихватних центара на северу земље, што је изазвао недавни инцидент на Хоргошу, већи број азиланата враћен је центрима на југу. Једна група пребачена је у Прешево, а поново је отворен и Прихватни центар у Пироту. Његов капацитет је око 200 места, попуњена је четвртина.

Кретање миграната је стално, прилив нових миграната је променљив. Претходних дана и недеља у нашу земљу преко Северне Македоније улази неколико десетина дневно.

Из правца Миратовца, села уз границу са Северном Македонијом, и преко Миратовачког поља, мигранти долазе до Прешева, углавном пешака. То је рута која је актуелна већ 8 година. Онда се мигранти пријављују у Прихватном центру у Прешеву.

Ту се евидентирају, добијају оброке, смештај, збрињавање. Сада су у Прешеву и новопридошли мигранти, и они који су враћени са севера земље.

"Сви центри су центри отвореног типа, наш посао је да им обезбедимо медицинску негу, храну, смештај. Могу да напусте кад хоће, али се они овде осећају безбедно и сад како је хладно време, вероватно ће се дуже задржавати, али све то зависи од њих. Држава Србија се труди да мигрантима пружи све што им је потребно, све што је у њеној моћи и сву заштиту, али држава Србија неће дозволити никакву злоупотребу наше гостопримљивости и никакве криминалне активности са њихове стране", каже Слободан Савовић, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије.

У Прешеву је сада око 1200 миграната, углавном самаца, у Бујановцу 230, док је у Босилеграду њих 100.

"У Пчињском округу имамо 4 центра, од чега један у Врању за украјинске избеглице. Остала 3 центра раде, у сваком од њих има одређени број места, добро су попуњени и добро функционишу, без икаквих проблема и надам се да ће тако и остати", додаје Савовић.

Према подацима Комесаријата за избеглице и миграције, у центрима је око 5 хиљада миграната, капацитети нису попуњени.