Читај ми!

Украдени метални стубови и део ограде на Спомен гробљу у Краљеву

На разграђеном Лагерском гробљу слободно пасе стока из ближњих насеља, често и међу хумкама. Капела, чија је градња почела пре десетак година, остала је на пола пута.

На самом улазу у гробље, вагон који је постављен као симбол наде избеглица које су возом стизале у Краљево, бежећи испред најезде фашиста - је запаљен.

Део комплекса је и лети под водом, а у локалној самоуправи још не знају одакле се вода излива. У писаном одговору ЈП "Склоништа Србије", чији је објекат у бедему Лагерског гробља, наводе да су обишли склониште и утврдили да оно не угрожава комплекс и да водоводни и канализациони чвор има само суседна просторија, која је у власништву града.

Споменик парк у Краљеву је од изузетног значаја, надомак је центра града, на око 12 хектара, али изузев ЈКП "Чистоћа", које редовно коси травнате површине, одржавање комплекса није ни у чијој належности.

У случају обнове, у надлежности је Републичког завода за аштиту споменика културе, али, како тврде из Завода, то не обухвата његово одржавање.

"Редовно одржавање је на локалној самоуправи или предузећу које локална самоуправа одреди за то", наводе.

О проблему Спомен гробља, новинари су последњи пут одговор добили 6. априла ове године, на полагању венаца у знак сећања на цивилне жртве рата. Заменик градоначелника Вукман Ракочевић је тада најавио формирање радне групе, израду пројекта уређења гробља и оснивање чуварске службе".

Спомен гробље у Краљеву, место је страдања цивила током Другог светског рата.  Октобра 1941. године, за само пет дана, војници Времахта стрељали су најмање 2.200 грађана.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво