Читај ми!

Ко је био гроф Сава Владиславић Рагузински

Изложба о грофу Сави Владиславићу Рагузинском, саветнику руског цара Петра Великог који је реализовао и потписивање мира са Турском, отворена је у Народном музеју у Чачку. Идејни творац изложбе је Бранко Вукомановић, директан потомак грофа Саве, а пројекат је подржаo и РТС.

На неколико десетина информативних паноа речју и сликом представљен је буран животни пут грофа Саве. Рођен у Херцеговини 1669. школовао се у манастиру Тврдош, Дубровнику и Венецији. Судбина га је спојила са руским конзулом у Истанбулу који га је препоручио руском цару Петру Првом. Прича о чувеном претку преносила се кроз генерације у фамилији, каже Бранко Вукомановић, директан потомак Саве Владиславића и идејни творац изложбе.

"Ми таквог човека у нашој историји немамо, немају чак ни Руси. Он је реално био десна рука Петра Великог, први до цара, први који није од Романових, први који није из породице, а био је уз цара. Човек који је основао Руску обавештајну службу, утврдио границе са Кинеским царством, био на дипломатској мисији у Италији, водио преговоре директне са Папом око Конкордата. Водио преговоре директно са кинеским царом везано за границе ", каже Бранко Вукомановић, потомак грофа Саве Владиславића Рагузинског.

Отварање изложбе пратило је веома посећено предавање где се могло чути и да је Јован Дучић први написао биографију о чувеном Србину. Организатори изложбе у Чачку су Удружење "Ксенија-руски језик", Град Чачак и Народни музеј.

"Све што је радио, радио је у духу православља, у духу хришћанства. И оно што је најважније од свега, он је у част свом великом Србину, Светоме Сави, када је поставио ту границу између Русије и Кине подигао град који је био у част Светога Саве", објашњава Ксенија Радојичић из Удружења "Ксенија-руски језик".

Изложба о Сави Владиславићу Рагузинском у Народном музеју у Чачку, траје до 1. децембра.

 

 

 

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи